„Патриотите“ не дават Бузлуджа на БСП

Социалистите отвърнаха, че държавата не може да се справи със съхраняването на паметника

„Патриотите“ не дават Бузлуджа на БСП

„Обединени патриоти“ се обявиха против паметника на връх Бузлуджа да бъде върнат на социалистите. Тази позиция изрази в декларация народният представител Милен Михов.

Върхът Бузлуджа и паметникът не трябва да принадлежат на една партия. Парламентарната ни група счита, че отговорните институции на изпълнителната власт, Министерски съвет и областният управител трябва да предприемат законосъобразни действия по опазване и поддържане на държавната собственост, каза от трибуната депутатът.

По думите му обектът е със статут на частна държавна собственост и в състояние на саморазруха, представляващо риск за евентуални посетители и излъчващо спорни послания към гражданите и гостите на страната.

Патриотите смятат, ме във връзка със засиления обществен интерес и повдигнатия въпрос на кого принадлежи строителното съоръжение на връх Бузлуджа трябва да се отговори на няколко въпроса - с какви средства е създадена сградата и отговорът е с обществени средства и доброволен труд. Михов обясни, че паметникът функционира в периода от 1981 до 1983 година като дом-паметник на БКП. Една партия управлявала по времето на режим, обявен за престъпен със закон. „С цел недопускане на неадекватно за съвременната ситуация парцелиране на историческата памет на обекта на връх Бузлуджа препоръчваме да се инициира административно-управленски действия за ремонт и музейно експониране на уникалното като архитектура и местоположение съоръжение“, каза още народният представител от „Обединени патриоти“.

От БСП отвърнаха, че „патриотите“ трябва да се разберат с премиера Бойко Борисов. Зам. председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев коментира, че министър-председателят е предприел действия за връщане на паметника, защото държавата на може да се справи, По думите му в момента патриотите са управляващи и могат да съхранят паметта като направят паметника действащ. „Този паметник не е на БСП, независимо дали ще бъде върнат или не. Това е паметник на цяла България“, заяви Кутев. 

Коментари: 0