Паундът поставя нови антирекорди спрямо долара

Спадът може да се отдаде на интервю на новия британски външен министър по темата за Brexit

Паундът поставя нови антирекорди спрямо долара
13557 ~ 1 мин. четене
Курсът на британския паунд задълбочи 2-годишното дъно спрямо долара, което достигна в началото на месеца. Докато тогава курсът на британската валута бе на най-ниското си ниво спрямо април 2017 г., то днес дъното е вече спрямо март 2017 г. – месецът, когато Великобритания активира чл. 50 от Лисабонския договор на ЕС, който е за излизане на страна членка от Блока, пише The Guardian.

Към 12:15 ч. българско време поевтиняването на паунда спрямо еврото бе с 0.40%, а спрямо долара – с 0.38%. Така един паунд се обменяше за 0.8112 долара и за 0.9022 евро.Спадът в курса на британската лира може да се отдаде на интервюто на новия британски министър на външните работи Доминик Рааб тази сутрин пред BBC, който не направи особено да разсее опасенията на инвеститорите. Пред телевизията той заяви, че ЕС трябва да промени своята „упорита” позиция по Brexit , за да се избегне излизане на Великобритания от Блока без споразумение (т.нар. „твърд Brexit”).

„Искаме да сключим добро споразумение с нашите европейски партньори”, каза британският дипломат №1 и добави, че досега е имало „серия от доста упорити позиции, изразени от ЕС”.
Подкрепи Economic.bg