PayPal позволява плащания в криптовалути

Компанията ще пусне първо новата си услуга за потребителите в САЩ

PayPal позволява плащания в криптовалути

Снимка: Pixabay

Автор: Economic.bg

PayPal Holdings Inc ще обяви по-късно във вторник, че е започнал да позволява на американските потребители да използват своите криптовалутни активи, за да плащат на милиони от своите онлайн търговци в световен мащаб. Това е ход, който може значително да стимулира използването на цифрови активи в ежедневната търговия, пише Reuters. Клиентите, които държат биткойн, етер, биткойн кеш и лайткойн в цифровите портфейли на PayPal, вече ще могат да конвертират своите криптоактиви във фиатни валути на касите и да правят покупки, съобщиха от компанията.

Услугата ще бъде достъпна за всички 29 млн. търговци в през следващите месеци.

„Това е първият път, когато можете безпроблемно да използвате криптовалути като кредитна или дебитна карта в портфейла си в PayPal“, заяви президентът и главен изпълнителен директор Дан Шулман пред Reuters преди официално съобщение.

През октомври компанията позволи на своите потребители да купуват, продават и държат криптовалути. Това я направи една от най-големите традиционни финансови компании, която отвори мрежата си за електронните пари и помогна за ралито в цените на виртуалните монети.

Биткойн почти удвои стойността си от началото на тази година, подсилен от увеличения интерес от по-големи финансови компании, които го възприемат като хедж срещу инфлацията.

Новата услуга на PayPal идва по-малко от седмица, след като Tesla Inc заяви, че ще започне да приема биткойн плащания за своите автомобили.

И все пак, докато зараждащият се актив придобива популярност сред основните инвеститори, той все още не се е превърнал в широко разпространена форма на плащане, отчасти поради продължаващата си нестабилност. PayPal се надява, че услугата му може да промени това, тъй като чрез уреждане на транзакцията във фиатна валута търговците няма да поемат риска от тази волатилност.

„Смятаме, че това е повратна точка, при която криптовалутите преминават от предимно клас активи, които купувате, държите и продавате, за да се превърнат в легитимен източник на финансиране за извършване на транзакции в реалния свят при милиони търговци“, каза Шулман.

Компанията няма да начислява такса за транзакция при плащане с криптовалути и само един тип монети може да се използва за всяка покупка, се казва в съобщението.

Коментари: 0