Пекин е готов да използва редкоземните елементи като оръжие срещу САЩ

Китайски медии предупреждават САЩ да не подценяват възможността тази опция да бъде използвана в конфликта

Пекин е готов да използва редкоземните елементи като оръжие срещу САЩ

Снимка: БТА

6486 ~ 3 мин. четене
Китай е готов да използва редкоземните материали, за да нанесе удар срещу САЩ във водената между двете държави търговска война, пишат китайски медии, цитирани от Reuters. Това, според експерти, би увеличило напрежението между двете най-големи икономики в света.

Посещението на китайския президент Си Дзинпин в мини за добив на редки елементи предизвика спекулации, че Пекин ще използва господстващото си положение на износител на тези материали като лост в търговската война.

В момента САЩ внасят близо 80% от необходимите им редкоземни елементи от Китай. Става въпрос за група от 17 химически елемента, използвани в широк диапазон от дейности - от високотехнологична потребителска електроника до военно оборудване.

Перспективата, че тяхната цена би могла да скочи в резултат на търговската война, започна да вдига стойността на акциите на производителите, включително и на посетената от китайския президент компания.

Докато Китай досега не е заявил изрично, че ще ограничи продажбите на редкоземни материали за Съединените щати, медиите в азиатската държава подсказват, че това ще се случи.

В коментар, озаглавен „Съединени щати, не подценявайте способността на Китай да отвърне на удара”, официозът „Народен ден” отбеляза „неудобната” зависимост на САЩ от редкоземните елементи на Китай.

„Дали редкоземните материали ще се превърнат в противодействащо оръжие срещу натиска на Съединените щати, който те налагат без основание? Отговорът не е тайна“, пише в статията. „Съветваме американската страна да не подценява способността на китайската страна да отстоява своите права и интереси за развитие. Не казвай, че не ви предупредихме“, пише още вътре.

Изразът „не казвай, че не ви предупредихме“ обикновено се използва само от официалните китайски медии, за да предупреждават опонентите за основните области на несъгласие, например по време на граничния спор с Индия през 2017 г., както и през 1978 г., преди Китай да нахлуе във Виетнам.

В своя редакционна статия в сряда, сестринският вестник Global Times пише, че забраната за износ на редкоземни елементи ще бъде мощно оръжие, ако се използва в търговската война между Китай и САЩ. „Въпреки това Китай ще го използва главно за отбрана“, се казва там, отбелязвайки, че Китай наистина може да понесе определени загуби от американските тарифи, но САЩ ще страдат повече.

Редакторът на вестника написа в Twitter във вторник, че Пекин „сериозно обмисля“ ограничаването на износа на редкоземни елементи за САЩ.

Китай е използвал това „оръжие“ за натиск и при други дипломатически спорове. През 2010 г. Пекин отряза квотите за износ на редки елементи, след като китайски траулер се сблъска с два кораба на Японската брегова охрана в близост до необитаеми острови в Източнокитайско море, за които и двете страни претендират.

През 2012 г. Япония, САЩ и Европейският съюз се оплакаха в Световната търговска организация (СТО) за подобни ограничения. Две години по-късно Китай беше упрекван от СТО, че използва екологични доводи, за да оправдае квотите. В крайна сметка Пекин премахна системата на квотите за износ, след като загуби спора.

Китайските търговски експерти твърдят, че ако Пекин наложи ограничения за износа на редкоземни елементи за САЩ, като довод за това вероятно ще бъде използвана „националната сигурност“.

Китай многократно отправя критики към Вашингтон, че постоянно използва оправданието с „националната сигурност“ в СТО, включително и тази седмица, когато чрез китайски медии също бяха отправени критики към Съединените щати за нарушаване на правилата, включвайки Huawei в забранителния си списък за доставки на телекомуникационно оборудване.

От години Китай използва съображения, свързани с националната сигурност, за да блокира дейността на големите американски технологични компании, включително Google и Facebook, на неговия пазар.
Коментари: 0