FT: Пекин ще разбие едно от най-успешните китайски приложения

Технологичният сектор в страната е подложен на строи рестрикции в последно време

FT: Пекин ще разбие едно от най-успешните китайски приложения

Снимка: Twenty20

1740 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Пекин планира да разбие един от най-печелившите технологични бизнеси в страната – приложението за разплащания AliPay на гиганта Ant Group. Идеята на властите е да се създаде отделна апликация за кредитиране, пише в свой материал от днес Financial Times. Новината идва на фона на крутите мерки, които правителството предприе в последно време спрямо хай-тек индустрия.

Месеци наред Пекин подхожда агресивно към технологичните компании, справящи се все по-добре в широкия корпоративен свят. Властите обаче изглеждат притеснени от постепенната еманципация и със строги рестрикции опитват да наложат контрола си над топ играчите, напомняйки им кой командва парада – а именно комунистическата партия в страната.

По-рано регулаторите наредиха на Ant да раздели бизнеса на AliPay от кредитиращите предприятия Huabei и Jiebei. Сега те искат да бъде създадено и независимо приложение, пише FT. Според плана Ant ще предаде потребителските данни, които са в основата на решенията за отпускане на заем, на ново съвместно предприятие за кредитен рейтинг, твърдят източници на изданието, запознати с процеса. Според тях държавата също ще бъде частичен собственик.

Котируемите в Хонконг акции на Alibaba, филиалът за електронна търговия на Ant Group, паднаха с повече от 4% в понеделник след доклада на FT. Потъването натежа и на технологичния сектор в Китай като цяло, тъй като индексът Hang Seng Tech падна с повече от 2%.

Подкрепи Economic.bg