Седемте рилски езера загиват от беззаконие

Природозащитниците настояват за спешни мерки срещу унищожението на екосистемите в района

Седемте рилски езера загиват от беззаконие

Снимка: Unsplash

732 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Седемте рилски езера се нуждаят от реални и спешни действия за спасяването им, съобщават от WWF България.

Според природозащитниците опитът на Национален парк "Рила" за изграждане на щадяща туристическа инфраструктура в района на Седемте рилски езера е създал повече проблеми, отколкото решения. Те отбелязват, че новите пътеки и парапети са частично разрушени, а огромният натиск над екосистемата на езерата продължава.

От WWF припомнят предложенията си за реално опазване на природата в района и призовават отговорните институции и обществеността за спешни действия за спиране на лифта от хижа "Пионерска" до хижа "Рилски езера". Според представителите на организацията това може да бъде извършено от министъра на околната среда и водите. Те обясняват, че строителство на горната лифтова станция в границите на парка е извършено в нарушение на забраната за ново строителство в националните паркове.

Екоактивистите настояват още за спиране на всички увреждащи парка дейности. От организацията смятат, че министърът на околната среда и водите може да спре проекта на парковата дирекция, експлоатацията на лифта, както и движението на всички превозни средства по пътя от х. "Пионерска" до границите на парка, с изключение на тези, използвани от държавни служби.

WWF България искат още пътеките за ползване в прилежащите територии на езерата да бъдат маркирани само с боя, нанесена върху камъни на определено разстояние един от друг по периферията на избраната пътека.

Те настояват и за засилен контрол при движението на посетителите по новомаркираните пътеки.

Подкрепи Economic.bg