Пет красиви алтернативи на Венеция

Те са очарователни, също разположени край вода, и не са пълни с тълпи туристи

Пет красиви алтернативи на Венеция

Венеция

Снимка: Pixabay

Ако в света има дестинация, която едва ли се нуждае от още туристи, то това определено е Венеция. Но красивото италианско градче отдавна е жертва на своята световна популярност. Множество жители на Венеция вече са избягали, изгонени от покачващите се наеми и огромните тълпи туристи. Онези, които остават (около 50 000 души), са недоволни, че техният дом съществува, само за да обслужва 70 000 или повече туристи, които пристигат всеки ден – мнозина от които на круизни кораби или автобусни обиколки.

Заради това недоволство, а и с цел предпазването на града, местните власти въведоха редица ограничения за туризма. Големите круизни кораби - над 96 000 бруто тона, сега не могат да спират директно пред забележителностите на града. Обсъжда се ограничение на броя на туристите в историческия център и дори такса за влизане в площад "Сан Марко".

Само на Великден тази година във Венеция са пристигнали 125 000 посетители. Държава като Бангладеш може да се похвали със същия брой туристи годишно.

Ако никога не сте били във Венеция, никой не би могъл да ви посъветва да я пропуснете. Това е уникално място, което всеки трябва да види в даден момент от живота си.

Но ако вече сте били, има няколко други места, които приличат в определена степен на Венеция и са чудесна алтернатива. Препоръчани са от британския в. „Телеграф”.

Вижте ги:

1. Верона, Италия


Само на час и на запад от Венеция се намира Верона, скандално неоценена алтернатива.

Тук може да се насладите на прекрасна архитектура, а освен това има две световноизвестни забележителности, които да видите. Първата е „Арена ди Верона” - римския амфитеатър на града - една от най-забележителните древни сгради. Тазгодишната програма започва на 22 юни и включва постановки на „Кармен” и „Аида”. Всъщност, Верона твърди, че има повече римски руини от всеки друг италиански град, освен Рим, разбира се.

Втората най-голяма забележителност е къщата на Жулиета, с нейния балкон, където се смята, че двамата с Ромео са споделили своята любов. И, разбира се, статуята на Жулиета, до която се снимат тълпи туристи.

Ще откриете също средновековни църкви, ренесансово изкуство, дизайнерски магазини и изискани вина.

2. Тревизо, Италия


Още по-близо до Венеция е Тревизо. Всъщност, някои полети до Венеция кацат в града. Има дори канали.

Тревизо обаче не е само летище на 20 мили от Венеция. Две мили надолу по пътя от терминала е исторически град с омагьосващо очарование: ренесансови площади, дворци, църкви с богати фрески, древни улици. Тревизо не е като Венеция, няма Канале Гранде или Сан Марко. Но и няма тълпи от хора, туристически капани, високи цени, и също - няма стрес.

3. Триест, Италия


Следвайте бреговата ивица на север от Венеция и в крайна сметка ще стигнете до Триест, италианско пристанище, пълно с живот, очарователна история и вероятно - най-доброто кафе в страната. Днес близо до словенската граница, през вековете градът е бил под властта на римляни, Хабсбурги, режима на Мусолини, германците и обединените срещу тях сили, докато през 1954 г. накрая е върнат на Италия. Последствието е славна смесица от архитектурни и етнически влияния. В рамките на 15 минути ще се натъкнете на сръбска и гръцка православни църкви, евангелистки храм, а градската синагога е една от най-големите в Европа.

4. Ферара, Италия


С изглед към река По, на половината път между Венеция и района на Болоня, ще откриете Ферара, град-историческо бижу, който - за разлика от повечето градове в Италия - не е препълнен от посетители.

"Управляван в продължение на много векове от семейство д`Есте, той има красиво запазен средновековен квартал, както и ренесансов квартал. Границата е маркирана осезаемо от двореца, който е наполовин замък, наполовин палацо. Едновременно странно и интересно.

5. Анси, Франция


Много градове са наричани „Венеция на Севера” – като Амстердам, Брюж, Копенхаген, Санкт Петербург, Стокхолм и Страсбург.

Но има един, който може би в най-голяма степен се долижава до това определение – Анси във Франция, наричан често „Венеция на Алпите”. Френският град на едноименното езеро, пресечен от река Тиу, се намира близо до границата с Швейцария. Със своите канали, украсени мостове и пастелни цветове в голяма степен Анси може да мине за близък до Венеция.

Едва ли ще се замислите за Италия тук, защото този красив френски град има свое собствено очарование. И може достатъчно смело да се каже, че има редица предимства пред Венеция - най-вече сладководното езеро, красивите планини и липсата на тълпи.

Коментари: 0