Петкова: Американците може да се поздравят, че ще ни продават газ 

Включването на България към LNG терминала край Александруполис е безспорен успех за нашата страна, категорична е Теменужка Петкова

Петкова: Американците може да се поздравят, че ще ни продават газ 

Снимка: Economic.bg/Архив

1012 ~ 1 мин. четене

Включването на България към LNG терминала край Александруполис е безспорен успех, който ще ни даде гаранция за нашата енергийна сигурност и възможност за реална диверсификация чрез различни източници на газ – от САЩ, от Катар, от Алжир. Ще даде и възможност за купуване на газ на по-ниски цени. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на bTV тази сутрин.

На въпрос защо обаче посланиците на САЩ в Гърция и България се поздравяват по този повод с думите, че това е постижение за американската регионална политика, Петкова отвърна:

Американските колеги биха могли да се поздравят, защото ще имат възможността да продават своя втечнен газ и на този терминал“.

Тя настоя, че България е суверенна държава със своя собствена енергийна политика и от участието на страната в този проект ще се ползват българските потребители и българският бизнес.

Вчера България официално придоби чрез „Булгартрансгас“ 20% от капитала на проектната компания, която ще построи и експлоатира терминала край гръцкия Александропулис. Проектът има значение за целия регион, отбеляза Теменужка Петкова.

Очаква се по този начин страната ни да си осигури втечнен газ от различни източници, респективно и по-ниски цени. По думите на Петкова няма задължение за диверсификация на източниците, а по-скоро „ние сме осъзнали необходимостта от диверсификация, защото тя означава сигурност на доставките и конкурентни цени“.

„Цените са конкурентни – този, който даде по-ниска цена, ще купим от него“

Относно това дали страната ни може да си навлече санкции от САЩ заради т.н. Балкански поток, явяващ се продължение на Турски поток, Петкова подчерта, че този проект се реализира на територията на България и единствено и само от нашата на държавна компания Булгартрансгаз, съгласно европейските правила. Инфраструктурата е единствено и само наша, така че няма никакви притеснения за това, смята енергийният министър.

Подкрепи Economic.bg