Петролът поевтиня след изненадващия ръст в запасите на САЩ

Натрупаните бензинови резерви в САЩ са 10 пъти над очакваното за миналата седмица

Петролът поевтиня след изненадващия ръст в запасите на САЩ

Снимка: БТА

924 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола се понижиха за втора поредна сесия в четвъртък, тъй като данните за САЩ показаха рязък и изненадващ ръст в петролните за през миналата седмица, охлаждайки надеждите за плавно възстановяване на търсенето, предава Reuters.

„Черното злато“ поевтиня вчера заради несигурността до каква степен Русия е готова за дълбоки съкращения в добива си и след края на юни, когато изтича настоящата сделка на ОПЕК+ за намаляване на производството с 10 млн. барела на ден. „Както често се случва по време на подготовка за среща на ОПЕК+, акцентът със сигурност е върху ангажираността на Русия“, коментира Стивън Инс, главен стратег на световните пазари в AxiCorp.

Към 10:25 ч. българско време европейският петрол Брент загуби 2.5% от стойността си и достигна цена от 33.87 долара за барел, докато лекият американски суров петрол WTI - 3.44% и се търгуваше на цена от 31.69 долара за барел. По-рано в сесията тексаският петрол се понижи с близо 5%.

Данните от Американския петролен институт показаха, че суровите запаси са се увеличили с 8.7 млн. барела през седмицата до 22 май, в сравнение с очакванията на анализаторите за спад от 1.9 млн. барела. Запасите от бензин са нараснали с 1.1 млн. барела - 10 пъти над очакваното от анализаторите, а запасите от дизелово гориво са се увеличили с 6.9 млн. барела - четири пъти над очакваното.

„Това само показва, че възстановяването на търсенето напредва, но все още не е достатъчно бързо“, каза ръководителят на Националната банка на Австралия Лаклан Шоу.

Със задържането на американския петрол на борсата над 30 долара, ОПЕК+ ще следи отблизо дали производителите на шистов нефт в САЩ, чието производство е неефективно до около 35 долара, ще увеличат обема му.

Коментари: 0