Петролът поевтиня заради отслабващо търсене

Вчера ОПЕК за втори пореден месец понижи прогнозите си за търсенето през 2019 г.

Петролът поевтиня заради отслабващо търсене

Снимка: БТА

536 ~ 1 мин. четене
Цените на петрола паднаха заради очаквано забавяне на търсенето, пише CNBC. Фючърсите за суров петрол West Texas Intermediate (WTI) днес се търгуват с около 0.8% по-евтино на цена от 69.8 долара за барел. Фючърсите за бенчмарковия сорт Брент пък са поевтинели с 0.34% до цена 79.4 долара за барел.

Очакваното забавяне на ръста в световното търсене на нефт е продиктувано от разгарящата се търговска война между САЩ и Китай, както и заради сътресенията на развиващите се пазари, където местните валути се обезценяват спрямо долара и за страните става все по-трудно да купуват петрол.

Американските компании в Китай понасят щети заради постоянно налаганите нови мита върху търговията между Пекин и Вашингтон, като това е потвърдено от допитване сред стотици фирми. Това кара американските бизнес лобита да призовават администрацията на Доналд Тръмп да преосмисли подхода си спрямо азиатската страна.

Именно тези икономически рискове накараха Организация на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера да понижи прогнозата си за ръста на световното търсене на петрол през 2019 г. В своя месечен доклад ОПЕК прогнозира, че през следващата година световното търсене на нефт ще се повиши с 1.41 млн. барела на ден, което е с 20 хил. барела на ден по-малко, отколкото прогнозата от август и е второ поредно понижение на очакванията.
Подкрепи Economic.bg