Петролът пропадна след новините от ОПЕК

Картелът вече е склонен на по-малко намаление на добивите, отколкото планираше преди днешната среща

Петролът пропадна след новините от ОПЕК
Петролът загуби близо 3% от стойността си днес, след като ОПЕК даде сигнал, че може да се съгласи с по-малко намаление на производството, отколкото се очакваше. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) има среща днес във Виена, на която се обсъжда производствената политика на картела за следващата година, както и координацията с производители извън ОПЕК като Русия, Оман и Казахстан.

Досега очакванията бяха ОПЕК+ (ОПЕК + големите производители извън картела, без САЩ) да съкрати добива с 1.3-1.4 млн. барела дневно, докато саудитският министър на енергетиката Халид ал-Фалих заяви преди срещата днес, че групата „ОПЕК+“ ще бъде доволна на намаление от само 1 млн. барела.

Към 14 ч. българско време петролът сорт Брент се търгуваше с 2% спад до 60.4 долара за барел. Американският лек суров петрол се понижи с 2.5% до 51.6 долара за барел. По рано през деня, малко след появата на информацията за новите намерения, цената падна с 5%, след което имаше леко наваксване.

Водено от Саудитска Арабия, производството на петрол от ОПЕК се е повишило с 4.1% от средата на 2018 г. досега и вече е 33.31 млн. барела дневно.

Производството на петрол от най-големите световни производители - ОПЕК, Русия и Съединените щати - се е увеличило с общо 3.3 млн. барела от края на 2017 г. досега и вече е 56.38 млн. барела, или почти 60% от световното потребление.
Коментари: 0