Pfizer и Allergan се обединяват в най-голямата фармацевтична група

Сделката може да стане второто най-голямо сливане в света

Pfizer и Allergan се обединяват в най-голямата фармацевтична група

Две компании се сливат, за да създадат най-голямата фармацевтична група в света. Обединяват се компанията за производство на виагра „Pfizer” и производителят на ботокс „Allergan”, като сделката е на стойност 160 млрд. долара.

„Обединяването на двете компании ще създаде водеща фармацевтична група, която да открива и доставя лекарства на милиони хора по света”, обявиха в изявление производителите. Сливането вече е одобрено и от двете дружества и ще е най-голямото обединение на компании за тази година. Финализиране на споразумението се очаква през втората половина на 2016 г., пише БГНЕС.

Сделката ще бъде финансово изгодна за американската „Pfizer”, която ще се слее с „Allergan”, базирана в Ирландия, която е с доста по-ниски данъчни ставки. Според Брент Сандърс от „Allergan” сделката е „силно стратегическа и повишаваща стойността на компаниите”. Ако сделката получи одобрението на акционерите и регулаторните органи, след сливането компаниите ще се преименуват на „Pfizer plc”, която ще бъде листвана на Нюйоркската фондова борса и ще се търгува под борсовия код PFE.

Седалището на новото дружество ще бъде в Ню Йорк, а основните и изпълнителни подразделения ще се намират в Иралндия. Очаква се след сливането двете компании да генерират допълнително 2 млрд. долара в първите три години. Акционерите на „Pfizer” се очаква да държат 56 % от обединената компания, а за „Allergan” остават 44%.

Компанията не планира да променя политиката си за изплащане на дивиденти, изплащайки приблизително половината от печалбите от акции. Сделката може да стане второто най-голямо сливане в света след британската телекомуникационна компания „Vodafone”, която се сля с германския телеком и интернет гигант „Mannesmann” през 1999 г. за 172 млрд. долара.

Коментари: 0