Планът „Юнкер“ трябва да подкрепи още €300 млрд. инвестиции до 2020 г.

България е сред десетте държави с най-добро усвояване по Европейския фонд за стратегически инвестиции

Планът „Юнкер“ трябва да подкрепи още €300 млрд. инвестиции до 2020 г.

Снимка: Economic.bg

Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), така нареченият План „Юнкер“, досега е помогнал за отключването на инвестиции на стойност 274 млрд. евро. А България е сред десетте страни с най-добро усвояване на средствата по Фонда. Това обяви председателят на ЕФСИ Герасимос Томас, който взе участие във форума „Инфраструктура за растеж“, част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Целта на Фонда е до 2020 г. да бъдат реализирани 300 млрд. евро, обяви Марсел Рой, генерален секретар на Европейската асоциация на публичните банки и агенции за развитие. Той допълни, че 23% от тях са били за проекти за инфраструктура, 28% за малки и средни предприятия, 21% за енергетика и 20% за дигитални проекти.

Томас припомни, че в края на миналата година ЕК реши, че до 2020 г. приоритетно ще бъдат финансирани проекти, които увеличават инвестициите в сектори, допринасящи за ръст на БВП. Той допълни, че трябва максимално да се търсят частни инвестиции.

„Очакваме още по-активно участие от мрежата от национални банки за развитие в прилагането на инвестициите. В партньорство с Българската банка за развитие частните производители могат да бъде подпомогнати и да постигнат много“, заяви Томас.

До момента между ЕФСИ и националните банки за развитие са подписани 161 документа. Механизмът на финансиране е подобрен и вече е на базата на БВП на глава от населението, за да не бъдат ощетявани по-малките държави.

„Целта на Българската банка за развитие (ББР) е да инвестира в обществено-икономическото развитие на страната, без да се стреми към максимална печалба, но въпреки това имаме добри финансови резултати, най-висок рейтинг за българска банка и привличане на сериозен ресурс от водещи чужди институции“, заяви Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на ББР. Той допълни, че ББР ще бъде инициатор на интензивно сътрудничество между банките за развитие и международните финансови институции.

Според министъра на икономиката Емил Караниколов, който също взе участие във форума, това, което пречи на балканските държави, е липсата на свързаност помежду им. „По-добри пътища, железопътна инфраструктура, газова и електрическа връзка – това ще сближи хората и ще доведе бизнеса“, заяви министърът. По думите му, Инвестиционният план за Европа вече дава първите си окуражителни резултати в тази посока, благодарение на националните банки за развитие.

Събитието събра в София ръководителите на Европейския фонд за стратегически инвестиции, Европейската асоциация на публичните банки, Инвестиционния план за Европа, Европейската асоциация на дългосрочните инвеститори и други финансови институции, директори на банките за развитие от Балканите и Централна и Източна Европа, представители на правителствата и посланици от съседни държави.

Коментари: 0