Плевнелиев: Логичният избор за третия мандат е Реформаторския блок

Президентът няма намерение да става еврокомисар

Плевнелиев: Логичният избор за третия мандат е Реформаторския блок

"Логичният избор за мен е третият мандат да дам на Реформаторския блок. Това е с голяма степен на вероятност". Това според президентът Росен Плевнелиев е решението коя политическа сила ще получи проучвателния мандат след ГЕРБ и БСП.  

Днес премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов взе и върна веднага на президента първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет. Лидерът на втората в „раздаването“ - БСП, Корнелия Нинова, също на няколко пъти заяви, че няма да състави правителство.

„Новоизбраният президент Румен Радев по един много разумен начин ми се обади и каза ми, че избира вариант, в който той няма да носи смесена отговорност и до 21 януари аз нося своята пълна отговорност. Не бива да се иска от Румен Радев да носи отговорност преди да встъпи в длъжност“, каза Плевнелиев по БНТ и няколко пъти повтори, че той ще носи отговорност до края на своя мандат.

„Аз спя спокойно, защото отворих всички врати, дадох всички шансове“, заяви още Плевнелиев относно конституционната процедура, в която се намираме в момента. По думите му за съжаление сме в ситуация, в която шансът за съставяне на правителство изглежда все по-малък, но неговото лично убеждение е, че 43-ото Народно събрание има още много смислена работа за свършване.

„Третият мандат е натоварен с нещо повече от това да бъде просто връчен, той е натоварен с моята надежда, че ще бъде реализиран мандат в това Народно събрание“, смята президентът.

Плевнелиев категорично отхвърли твърденията, че назначен от него служебен кабинет ще го номинира за кандидат за еврокомисар след напускането на Кристалина Георгиева. Според него колкото повече България се бави с номинацията за европейски комисар, толкова по-трудно ще става. 
Коментари: 0