Плевнелиев: Противоречията в управляваща коалиция са разрешими

Нямаме нужда от извънредна нестабилност

Плевнелиев: Противоречията в управляваща коалиция са разрешими

"България няма нужда от извънредна нестабилност", Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод напрежението в управляващата коалиция в "Тази неделя" по bTV.

По думите му е очевидно, че в коалицията има проблеми, но те са разрешими и " не ни отива да се тласнем към извънредна нестабилност". Росен Плевнелиев призова емоциите да останат настрани и да се даде път на разума.

"Направих две служебни правителства. Наистина не искам да правя трето", каза той. Президентът обясни, че е важно депутатите да променят методиката, по която ще се изчисляват резултатите на президентския вот във връзка с квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетината, тъй като един и същ глас е легитимен и валиден, когато се зачеркне "Не подкрепям", а същият този глас става нелегитимен, когато се брои подкрепата за отделните кандидати. 

Държавният глава приветства идеята на премиера Бойко Борисов във вторник да се проведе извънредно заседание, на което да се обсъди този въпрос в парламента. 

"Иска ми се на президентските избори да се гледа като избор на държавен глава, не на пренареждане на партийните редици", коментира Плевнелиев относно изказването на Борисов, че ако ГЕРБ загуби президентските избори, той ще подаде оставка. 

"Нашият премиер е горд, състезателен човек, спечелил е не една битка и продължава да иска да печели", подчерта държавният глава. "Ако народът предпочете друг, морално и достойно е тази политическа партия да преосмисли позициите си", допълни още той. 

По повод кандидатурата на България за държавен секретар на ООН, Плевнелиев е категоричен, че не сме се изложили, като сме сменили кандидата си в последния момент. "България направи внимателен анализ на ситуацията. Българското правителство не може да бъде упреквано", заяви президентът. 

Той обясни, че в надпреварата е имало две българки, които са се представили достойно на международната сцена. 

Коментари: 0