5 по-малко популярни древни дестинации

Не много туристи знаят за тях

5 по-малко популярни древни дестинации
Тези дестинации не са лесно достъпни, но привличат туристи заради красотата си и начина, по който изглеждат хиляди години след като са построени.


1. Деринкую, Турция

На 750 км от Истанбул се намира древният град Деринкую. Той е най-големият подземен град, построен изцяло в скала, с огромни помещения. Установено е, че вътре са се помещавали училища, къщи, църкви и др. Комплексът е издълбан в мека, вулканична скала, на повече от 60 м под земята. Построен е като укрепление срещу атаки. На нивото на земната повърхност има над 600 входа и над 15 хил. вентилационни отвора.


2. Нан Мадол, Микронезия

Построен през 1200 г., този носещ се по водата град се състои от малки островчета, свързани по между си чрез мрежа от канали. Намира се на средата на Тихия океан, което обяснява защо не е особено популярна и достъпна дестинация.


3. Баалбек, Ливан

Тази добре запазена антична постройка е издигната преди около 9000 години, като е била посещавана от финикийци, гърци и римляни. Била е използвана предимно за религиозни цели, с отделни по-малки храмове, посветени на различни богове.


4. Нюгрейндж, Ирландия

Построена преди повече от 5000 години, тази издутина в скалата, която прилича на летяща чиния, е важна мегалитна постройка, една от най-старите в Европа. Включена е в списъка на Юнеско. Една от тайните, които това място пази, е изключително точно устройство за показване на времето.


5. Пещерите Аджанта и Елора, Индия

Това е невероятно постижение на древната архитектура. Сградите са издълбани в скалата между 6в и 9в. Вътре могат да се видят картини и скулптури, които се считат за началото на класическото индийско изкуство.
Коментари: 0