По-малко шефове в следващите 13 години

Бързото развитие на технологиите застрашава лидерските позиции в компаниите

По-малко шефове в следващите 13 години
92 ~ 1 мин. четене

Експерти от социалното министерство прогнозират, че през следващите 13 години шефовете в компаниите ще намалеят значително. Причина затова е бързото развитие на технологиите, заради което фирмите няма да имат нужда от много ръководители, предаде Нова ТВ.

В бъдеще повечето дейности ще бъдат замествани от софтуер. Прогнозите показват, че в следващите десетина година шефовете ще намалеят с 4%. През 2019 г. се очаква в страната ни да има 180 915 ръководители. През 2024 г. броят им ще намалее до 177 890, а четири години по-късно (2028 г.) – те ще станат 174 219.

Въпреки тази тенденция, експертите обясняват, че хората с диплома ще имат работа. През 2019 г. се очаква 130 хил. висшисти да работят на места за по-ниски позиции, а 27 хил. души с основно образование да са на постове за по-квалифицирани.

„Причината за намаляването на шефовете е промяна на технологиите, окрупяване на фирми, подобряване на управленската дейност, при което редица дейности могат да бъдат рационализирани. Това е и в световен мащаб“, разказва Елка Димитрова от Министерство на труда и социалната политика.

Излишни на пазара на труда няма. С технология или без, хора винаги трябват, обобщават от Нова ТВ.Подкрепи Economic.bg