Почина олимпийският шампион Наим Сюлейманоглу

По-рано той претърпя по спешност операция на мозък

Почина олимпийският шампион Наим Сюлейманоглу
На 50-годишна възраст и след дълго боледуване почина трикратният олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу, съобщава БТА.

По-рано той претърпя по спешност операция на мозъка. Операцията е продължила час и половина.

Турските медии съобщават, че президентът Реджеп Ердоган е бил информиран за случая и е предложил всяка възможна помощ за семейството на Наим Сюлейманоглу.

Припомняме, че след трансплантация на черен дроб олимпийският шампион по вдигане на тежести получи мозъчен кръвоизлив и се наложи лекарите да се намесят.

Наричан „Джобен Херкулес“ заради малкия си ръст, но огромните тежести, които можеше да вдигне, той започва похода си към върха на щангите от България. Два пъти е световен и три пъти европейски шампион за страната ни.

По време на Световната купа в Мелбърн през 1986 г. той решава да избяга от комунистическия режим в България и успява да стигне до Турция. Там сменя даденото му по време на Възродителния процес име Наум Шаламанов и започва да се състезава за южната ни съседка.

На следващите три летни Олимпиади – през 1988 г. в Сеул, 1992 г. в Барселона и 1996 г. в Атланта, той печели златен медал по вдигане на тежести. Българското правителство не се опитва да попречи на участието му в Олимпиадата в Сеул и получава парична компенсация от 1.25 млн.  долара.

На Олимпиадата в Сидни през 2000 г. прави три неуспешни опита да подобри олимпийския рекорд, след което прекратява състезателната си кариера.
Коментари: 0