Почина президентът на Nintendo Сатору Ивата

Той е един от създателите на култовите игри Супер Марио и Покемон

Почина президентът на Nintendo Сатору Ивата

Президентът на японската компания за видеоигри Nintendo Сатору Ивата почина на 55-годишна възраст, съобщиха световните агенции.

Ивата, който беше един от създателите на култовите игри "Супер Марио" и "Покемон", е починал в събота в болница в Киото от рак на жлъчните пътища, заяви компанията.

Той беше президент на Nintendo от 2002 г. Преди това работеше дълго време в "Хал лаборатори", която подобно на Nintendo се занимава с разработване на видеоигри.

На фона на множеството от „професионални директори“ Ивата се открояваше с отзивчивостта и непринуденото си поведение и безграничната си любов към игрите, предаде BBC.


„Според визитката ми, аз съм корпоративен президент. В съзнанието ми съм разработчик на игри. Но в сърцето ми съм геймър“, обичаше да казва той.

Ивата спечели одобрение, съживявайки компанията след 2000 г., насочвайки я към по-лесни за използване конзоли като Wii и Nintendo DS.

Самоукият програмист на видеоигри беше обичан заради скромния си подход и стремежа да направи игрите по-всеобхватни.

Новината за кончината му предизвика вълна от съболезнования във виртуалното пространство, както и спомен за приноса му към света на видео игрите. 

Коментари: 0