Почиваме 4 пъти по 4 дни догодина

Правителството обяви почивките около официалните празници

Почиваме 4 пъти по 4 дни догодина
324 ~ 1 мин. четене

По 4 последователни почивни дни през март, май и септември догодина ще имат работещите. Това реши Министерският съвет като размести почивните дни през следващата година.

През септември дори ще се съберат 2 пъти по 4 неработни дни.

За да не се прекъсва работната седмица, както и да се осигури по-ефективно използване на почивните дни, правителството взе решение да обяви за неработни 4 март (петък), 23 май (понеделник), 5 септември (понеделник) и 23 септември (петък). Те ще се отработват съответно на 12 март (събота), 14 май (събота), 10 септември (събота) и 17 септември (събота).

Разместванията се налагат, тъй като през 2016 г. Националният празник на България 3 март, се пада в четвъртък, а по календар 4 март е петък. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май е във вторник, а предходният 23 май се пада в понеделник.

Официалният празник 6 септември – ден на Съединението през 2016 г. е във вторник, а по календар 5 септември е в понеделник. Денят на независимостта на България – 22 септември, е в четвъртък, а следващият ден 23 септември се пада в петък.

Дните, които се обявяват за работни, са съботи през същия месец, като по този начин броят на работните дни в месеца не се променя.

Подкрепи Economic.bg