След заплаха от протест Ангелкова остави плаж „Липите“ без концесионер

Дивият плаж край Синеморец е едно от малкото места без шезлонги и чадъри по Черноморието

След заплаха от протест Ангелкова остави плаж „Липите“ без концесионер
Плаж „Липите“ край Синеморец ще остане див и това лято, след като министърът на туризма Николина Ангелкова нареди да не бъде сключван договор за отдаването му под наем за настоящия сезон. Информацията идва от ресорното ведомство само ден, след като стана ясно, че любителите на ивицата ще излязат на протест, ако тя бъде отдадена за стопанисване.

Като причина за спирането на процедурата за отдаването под наем от министерството посочват, че няма как да бъде осигурен пешеходен достъп до ивицата до откриването на летния сезон. Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие безплатният пешеходен достъп е задължително условие, което трябва да бъде осигурено за туристите.

От министерството посочват, че идеята да бъде намерен стопанин на дивия плаж е била основно, за да се гарантира сигурността за туристите с водно спасяване и медицински пункт. Добавя се, че вероятно заради отдалечеността на плажа предните години са регистрирани инциденти с плажуващи.

Според ресорното ведомство тяхна основна задача по закон е да се осигури стопани за морските плажове. „Считаме, че това е най-добрият начин на първо място да се гарантира безопасността на туристите, както и да се осигурят постъпления за държавния бюджет“, става ясно от съобщението.

Като друг положителен ефект от отдаването на плажовете под наем е посочено и това, че се поддържат в добро състояние, което води до повишаване на качеството на предоставяните услуги и влияе положително на имиджа на българския туризъм.

Преди началото на процедурата експерти на министерството извършиха обстойна проверка, която доказа, че за ивицата няма екологична забрана за отдаването ѝ, добавят от Министерството на туризма.
Коментари: 0