Финансирането на газовия хъб „Балкан” е разписано подробно

Данните ще бъдат представени на специален форум по време на срещата ЕС-Западни Балкани

Финансирането на газовия хъб „Балкан” е разписано подробно

Снимка: Pxhere/снимката е илюстративна

1092 ~ 1 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Много подробно е описано финансирането на газовия хъб „Балкан”, както и на всички интерконектори в региона на Балканите, Централна и Източна Европа. Данните присъстват в приетата в петък декларация от срещата между страните от Вишеградската група, Западните Балкани, Централна и Източна Европа. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева на днешната конференция за икономическо и социално сближаване в региона на Западните Балкани, предаде репортер на Economic.bg. 

„Всички интерконектори в региона, не само между България и съседите, но и между всички останали страни от Западните Балкани и между всички държави участници в газовите коридори „Север – Юг”, „Изток – Запад”, Кипър и Гърция, описахме интерконекторите и газовият хъб „Балкан” много подробно откъде се финансират”, каза Захариева.

Тя обясни, че на предстоящата среща на върха ЕС-Западни Балкани в София на 17 май водеща ще е темата за енергийната и транспортна свързаност. „Ще има съпътстващ форум с всички енергийни проекти ясно описани на какъв етап са”, каза още Захариева.

На 15 март държавата подписа договора за изготвяне на предпроектно проучване на газовия хъб „Балкан“. Така работата по енергийни проект официално започна. Проектът е сред основните приоритети на това правителство и подкрепен от Европейската комисия. Целта на газоразпределителния център е да помогне за повишаването на енергийната сигурност както в България, така и в целия регион на Югоизточна Европа.

Коментари: 0