Поевтиняването на турската лира не спира

Бедствието в Турция натисна още валутата

Поевтиняването на турската лира не спира

Снимка: Pexels

Турската лира продължава да поевтинява и в петък, когато достигна ново историческо дъно. Валутата поевтиня с 0.91% към 17 ч българско време и 1 долар се търгуваше за 8.3654 лири. Върху валутата бе оказан натиск и от силното земетресение, което разтресе страната и нанесе множество материални щети и уби стотици души.

Заедно с останалите проблеми на Турция, които сринаха лирата в последните месеци, като спорната геополитическа стратегия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и твърде улеснената политика на централна банка, лирата е напът да приключи най-лошия си месец от две години насам – или по-точно – от валутната криза през 2018 г. От началото на месеца лирата се обезцени с 8%, което е най-големият спад сред валутите. От началото на годината пък тя се срина с 28%.

Несигурността в навечерието на изборите в САЩ през следващата седмица добави натиск върху лирата, Инвеститорите обръщат особено внимание на американските президентски избори, като се има предвид възможността кандидатът на демократите Джо Байдън да заеме по-строга позиция към Анкара, ако спечели поста.

Коментари: 0