Полиция нахлу в редакцията на в. \"Заман\"

Операцията на турските власти е срещу органи на опозиционното движение \"Хизмет\"

Полиция нахлу в редакцията на в. \

Снимка: Zaman

Мащабна акция в Истанбул и 13 провинции проведоха днес властите в Турция срещу т.нар. паралелни структури на опозиционното на правителството движение "Хизмет" на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен.

На разсъмване полицейски екипи нахлуха в сградата на вестник "Заман" в Истанбул, който е печатният орган на движението, съобщава БНР.

Информационните източници съобщиха, че екипите са връчили заповед за арест на главния редактор на вестника Екрем Думанлъ, за разпит в полицията. Полицейските екипи от службата за борба срещу тероризма са предприели обиски в сградата, в присъствието на много служители на вестника, а симпатизанти на движението се намират пред сградата от снощи, протестирайки срещу полицейската акция.

Обиски и задържания са направени и в други медийни издания на движението - телевизия "Саманьолу", където са задържани сценаристи и ръководни лица и са отведени за разпит в полицията.

Другият крак на операцията е срещу отговорни полицейски служители в Шанлъурфа, Батман, Ескишехир и други области, които се счита, че са свързани с Фетуллах Гюлен. Досега са арестувани около 12 души. 

Медиите съобщиха, че са издадени заповеди за ареста на 32 души.

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу обвини властите, че това е поредният брутален удар срещу свободата на словото и медиите в Турция.

Преди време турският президент Реджеп Тайип Ердоган се закани, че ще изкоренят движението на Фетуллах Гюлен, когото обвинява, че е създал паралелни структури срещу държавните институции.

В същото време ислямският проповедник Фетуллах Гюлен, който се намира в Америка, призова милионите си поддръжници в Турция към спокойствие и въздържане от екстремни действия.
Коментари: 0