Популярността на Еманюел Макрон намаля двойно

Френският президент има подкрепата на едва 36% от гражданите в страната

Популярността на Еманюел Макрон намаля двойно
Популярността на френския президент Еманюел Макрон пада бързо. Избран с голямо мнозинство на 7 май, сто дни по-късно одобрението към него и неговите политики е двойно по-ниско. Последното изследване на института Ifop показва, че едва 36% от французите са доволни от работата на държавния си глава, докато три месеца по-рано одобрението бе 62%.

От института припомнят, че подобен спад е имало само при първия мандат на Жак Ширак през 1995 г.
"Еманюел Макрон излиза от "медения месец", навлиза в ежедневието и плаща политическата цена за решенията си", коментира Жером Фурке от Ifop.

Макар че бяха спазени редица предизборни обещания, като гласуването на закона за етиката на политическия живот след изобилстваща от скандали предизборна кампания, някои мерки за ограничаване на бюджетния дефицит подразниха много французи. Чиновниците се ядосват от обявеното замразяване на заплатите им, пенсионерите се възмущават от готвеното повишаване на данък, който ще намали пенсиите им, а бедните домакинства са разочаровани от ограничаването на месечната държавна помощ за наемане или изплащане на жилище.

Намаляването на бюджета на отбраната накара началника на генералния щаб да подаде оставка след грубо скастряне от държавния глава, което предизвика напрежение сред военните.
Коментари: 0