Поръчките към германската промишленост с изненадващо висок скок

Засега обаче анализаторите не са сигурни дали тенденцията ще се запази, а Бундесбанк все още вижда възможност за рецесия

Поръчките към германската промишленост с изненадващо висок скок
Промишлените поръчки в Германия са отскочили от ниското си ниво през последните месеци, като повишението дори е било по-голямо от очакваното, пише Bloomberg. Въпреки че анализаторите са очаквали ръст на заводските поръчки с 0.5%, растежът през юни е бил с 2.5%, като е бил насърчен от търсенето на стоки за инвестиране от страна на държави, които не са в Еврозоната. Въпреки ръста си обаче поръчките са били с 3.6% по-малко, отколкото през миналата година.

Данните за поръчките към германската промишленост имат тенденция да бъдат променливи и представените днес данни не се очаква да поставят началото на възходяща тенденция занапред. През този месец доверието на инвеститорите се понижи до най-ниското си ниво от 2009 г. насам, а безработицата за последно се понижи през април.

Германското икономическо министерство, че макар спадът в промишлените поръчки да се е забавил значителни през второто тримесечие на годината, „индикаторите за бизнес климата предполагат положителният обрат в сектора на производството все още предстои”.

Анализаторската компания Stabilus понижи своята прогноза за приходите през цялата година към германската промишленост, аргументирайки се с предизвикателните условия в сектора на автомобилостроенето.

Според прогнозите на германската централна банка икономиката на страната се е свила през второто тримесечие, а някои показатели предполагат, че една бъдеща рецесия става неизбежна. Германия е силно зависима от индустриалния износ – най-вече на автомобили – и бе засегната значително от отслабващото световно търсене и от задълбочаването на търговската война между САЩ и Китай.
Коментари: 0