Пореден български туроператор фалира

От Министерството на туризма настояват за спешна среща с управителите и представител на застрахователя

Пореден български туроператор фалира
5566 ~ 2 мин. четене
Туроператорската фирма „София тур и Холидей“ ЕООД обяви, че прекратява дейността си поради несъстоятелност. Новината бе съобщена от Министерството на туризма, а на страницата си туроператорът обвини конкурентите си и държавата, че са подпомогнали фалита му.

„След като разплатихме стари задължения към партньори, изпадаме в несъстоятелност и не можем да изпълним предстоящите пътувания“, заявяват  днес следобед в декларация от екипа на туроператора.

Министерството на туризма е изискало спешна проверка, която показва, че компанията има валидна застраховка „Отговорност на туроператора“, сключена  само преди дни - на 11 декември 2017 г.,  със ЗАД „Алианц- България“. Тя влиза в сила от 00:00 часа на 12 декември 2017 г. Предишната полица на туроператора е била с „Групама Застраховане“ ЕАД.

Експертите ще изискат пълна справка какви са поетите ангажименти от „София тур и Холидей“ към туристи за предстоящите празници и има ли продадени пакети за следващи периоди. Министърът на туризма Николина Ангелкова настоява за спешна среща с управителите на фалиралата фирма и с представител на застрахователното дружество, за да се гарантират интересите на клиентите.

Според информация от самия туроператор покритието на застраховката им е за 1 000 000 лв., а според  подадената към Министерството на туризма информация за полицата, лимитът на обезщетението е за 450 000 лв.

В Министерството на туризма днес е постъпило обаждане от клиентка, че от два-три дни на телефоните в офиса на туроператора не отговаря никой. Жената сигнализира за проблема минути преди на сайта на компанията да се появи съобщение, че прекратяват дейността си.

Становището на фирмата е, че проблемът идва от „клевета“ от конкурентната фирма "Бохемия" на Байко Байков, който е и председател на Асоциация на Българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). На сайта на „София тур и Холидей“ ЕООД пише, че в публичното пространство  е бил разпространен слух, че лицензът на фирмата за извършване на дейност е отнет, което е довело до спад в продажбите от 70%.

Туроператорът обвинява и държавата в лицето на служебния министър на туризма Стела Балтова, както и министър Николина Ангелкова за ненавременно включване в проблема на туроператорската компания.

От „София тур и Холидей“ обясняват, че клиентите могат да получат изплащане на сумите по неизпълнени договори от своя застраховател.

Това е поредният фалит на български туроператор последните години. През декември 2016 г. спря да работи "Алфатур", а тоози октомври фалира и „Амазон Травел“. През 2012 г. затвори "Он Травел", а през 2011 г. - "Алматур".


Подкрепи Economic.bg