Пореден протест срещу закриването на пожарни служби

Жителите на Брусарци се притесняват, че при нужда ще трябва да чакат един час за да пристигне противопожарен автомобил от Лом

Пореден протест срещу закриването на пожарни служби

Пореден протест срещу плановете на МВР да закрие 10 пожарни служби се провежда тази сутрин в Брусарци. Жителите на града се притесняват, че при нужда ще трябва да чакат близо един час, за да пристигне противопожарен автомобил от Лом. Първо срещу идеята излязоха хотелиерите от Боровец и Пампорово, които вече ще разчитат на коли от Смолян.

Причината за закриването на поделения е липсата на хора, или по-скоро липсата на пари за хора. Според новите правила за дейността на ГД „Пожарна безопасност" от 2018 г. във всяко поделение трябва да има поне трима души, за да може да действа ефективно. В същото време обаче в Законът за държавния бюджет за 2018 г. не са заделени повече пари, с които да бъдат назначени още хора, които да окомплектоват службите.

„Те искат да назначим още хора, това няма как да стане”, заявява вътрешният министър, когато преди месец стана ясно, че ще има съкращения.

Според синдикат „Огнеборец” поделенията, които предстоят да бъдат затворени наистина са по-малко натоварени. Според председателя Венцислав Станков обаче да се оставят големи курорти, при тежки зимни условия да чакат кола един час, е равносилно да се превърнат тези курорти във факла.

Коментари: 0