Porsche ще плати глоба от 535 млн. евро заради Дизелгейт

Поредно наказание за автомобилните компании, замесени в скандала

Porsche ще плати глоба от 535 млн. евро заради Дизелгейт
1024 ~ 1 мин. четене
Германската прокуратура наложи 535 милиона евро глоба на германския производител на луксозни автомобили Porsche AG, част от Volkswagen, като наказание за пропуски в контрола, които са позволили на компанията да извърши измама с тестове за дизелови емисии.

Прокурорите в Щутгарт заявиха, че отделът за развитие на компанията е пренебрегнал законовите си задължения, което в крайна сметка е довело до продажбата на автомобили на дизелово гориво, които изхвърлят прекомерни нива на замърсяване.

Глобата срещу Porsche следва наказание от 1 милиард евро за пропуски в управлението на Volkswagen от прокурорите в Брауншвайг и глоба от 800 милиона евро срещу Audi от прокурорите в Мюнхен, Германия миналата година.

Американските власти разкриха измамата с емисии от страна на Volkswagen, станала известна като Дизелгейт, на 18 септември 2015 г., което предизвика най-големия бизнес скандал в историята на компанията, който струва на Volkswagen Group 30 милиарда евро глоби и наказания.

VW, Porsche и Audi продават автомобили с дизелови двигатели, които не отговарят на правилата за чист въздух и подават грешна информация за отделяните емисии, констатираха властите.

Porsche потвърди наложената глоба и заяви, че прокурорските проверки срещу дружеството са приключили.

Глобата не възпрепятства провеждането на процедури срещу отделни лица във връзка с дизеловите манипулации на Porsche, добавиха прокурорите.
Коментари: 0