Последен ден на преговори за продажбата на ЧЕЗ

Днес ще стане ясно дали българската държава ще участва в сделката

Последен ден на преговори за продажбата на ЧЕЗ
624 ~ 1 мин. четене
Преговорите за продажбата на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, които се провеждат между Гинка Върбакова и CEZ Group в Прага, се очаква да приключат днес. Сделката предизвика големи дебати и спорове, след като стана ясно, че вече има сключен предварителен договор между CEZ и слабо известната "Инерком".

От решението трябва да стане ясно дали чешката компания е склонна да допусне българската държава до тази сделка под някаква форма. От CEZ заявиха, че вече има сключен договор и най-удобният и законен вариант е българското правителство да се договори с Гинка Върбакова след приключване на сделката.

След официално одобрение на сделката от българските регулатори Върбакова има девет месеца да изплати сумата по сделката. В случай че не успее, CEZ става единствен собственик на активите и има два варианта за действие, отбелязва Нова тв.

При първия CEZ Group започва преговори с втората по сила оферта за покупка, която е подадена от индийски консорциум. Ще се наложи обаче стартиране на цялата процедура отначало.

При втория вариант просто се прекратява цялата процедура по продажба на дружеството. 
Подкрепи Economic.bg