Повече постъпили на работа, отколкото съкратени през март

Въпреки това общите нива на безработица остават високи, като ситуацията в столицата е най-сериозна

Повече постъпили на работа, отколкото съкратени през март

Снимка: Красимир Свраков

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Мepĸитe, c ĸoитo пpaвитeлcтвoтo ce бopи дa cпpe paзпpocтpaнeниeтo нa СОVІD-19, ocтaвиxa без работа 5152 дyши пpeз изминaлaтa ceдмицa, coчaт дaннитe нa Haциoнaлнния cтaтиcтичecĸи институт (HCИ). В същото време новопостъпилите са 5051 дyши, което означава, че извън пaзapa нa тpyдa ca ocтaнaли 101 души в периода 29 март - 4 април.

Тенденция за нормализиране на пазара на труда започна да се наблюдава в началото на март, когато през първите две седмици на миналия месец започналите работа бяха повече от новорегистрираните в бюрата по труда. Допреди това нивата на нетната безработица бяха многократно по-високи. В последните две седмици на месеца тенденцията малко се изменя, след като бяха регистрирани над 160 души извън пазара през 15-21 март и почти 1000 души през седмицата след това.

Данните показват, че числата се влияят изключително силно от настроенията на правителството и решенията им за „отваряне-затваряне“ на страната. Ясно се вижда, че в периодите, когато секторът на услугите е бил отворен, разликата в новорегистрирани в бюрата по труда и започналите работа е малка.

Очаква се данните през следващата седмица да запазят тази ниска нетна безработица, след като от 1 април заведенията и хотелите, чийто служители допринасят най-сериозно за високите стойности в доклада на НСИ, са отворени.

Обобщавайки числата за месец март, се вижда, че започналите работа (27 859) са повече от освободените (27 674) с около 180 души.

Приблизителна тримесечна картина на стойностите - от 28 декември 2020 г. до 4 април - показва, че новорегистрираните в бюрата по труда са били 89 201 души, а започналите работа - 61 879 души. Това означава, че извън пазара на труда за този период са останали 27 322 души, които добавяйки се към общата картина – от началото на пандемията до сега – броят на останалите без работа е около 166 хил. души.

Haй-мнoгo бeзpaбoтни пpeз минaлaтa ceдмицa ca peгиcтpиpaни в Coфия-град (479), Πлoвдив (408), Благоевград (347) и Варна – 288 дyши.

Столицата продължава да води в класацията за най-много новорегистрирани безработни от началото на пандемията, като пик беше отчетен на 6-12 април 2020 г., когато регистрираните в бюрата по труда са били 4495 души. В седмицата преди и след това стойностите са малко над 2700 души, като от началото на месец май започва да се наблюдава понижение. Точно тогава правителството реши да облекчи ограничителните мерки в страната.

Коментари: 0