Прагът за регистрация по ДДС да стане 100 хил. лева тази година

Мярката ще \"осветли\" бизнеса, смята Божидар Лукарски

Прагът за регистрация по ДДС да стане 100 хил. лева тази година

Снимка: БГНЕС

Министерството на икономиката е получило подкрепата на Реформаторския блок за вдигане на прага за регистрация по ДДС от 50 хил. на 100 хил. лева. 

Ако и финансовото министерство одобри промените, мярката може да стане факт до края на 2015 г. Това каза икономическият министър Божидар Лукарски във Варна по време на среща с представители на бизнеса.

Предишните намерения на Лукарски бяха прагът да се вдигне на 200 хил. лева (или 100 хил евро), каквато възможност допуска европейското законодателство, но явно финансовото министерство не се е съгласило на толкова много средства, които ще останат извън обхвата на Закона за данъка върху добавената стойност.

Вдигането на прага за регистрация ще "осветли" голяма част от оборотите на малкия и средния бизнес, беше категоричен Лукарски. 

Искането за повишаване на прага за регистрация по ДДС се подкрепя и от много от предприемачите, е коментирал след срещата министърът. Според него бизнесът настоява за намаляване на административната тежест като цяло. Все още обаче има разминавания по въпроса с ведомството на Владислав Горанов, допълни Лукарски.
Коментари: 0