Правителството даде 10 млн. лв. за УНСС и Народната библиотека

Парите се превеждат на икономическия университет въпреки откритите проблеми и наложените корекции

Правителството даде 10 млн. лв. за УНСС и Народната библиотека

Снимка: Economic.bg/Архив

1048 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
На днешното си заседание Министерският съвет одобри общо 9.5 млн. лв., които отиват за новия корпус на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и за ремонт на покрива на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

През миналата седмица ректорът на УНСС Стати Статев заяви, че университетът е пред фалит, защото държавата не си е спазила ангажимента и не е превеждала обещаните по 2.5 млн. лв. на година. Последва отговор от Министерството на финансите, че парите ще бъдат преведени, но едва след като Европейската комисия преведе средствата от европейската програма, по която се строи новата сграда.

Малко след това последва посещение на премиера Бойко Борисов в университета, който обеща на ректора, че парите ще бъдат отпуснати. Тогава обаче финансовият министър заяви, че има проблеми със строителството и планирането на проекта и управляващият орган е наложил 10% корекция на сумата, т.е. тези пари след това държавата ще трябва да ги върне на Брюксел. Овен това стана ясно, че сумата е набъбнала значително и от първоначалните 7.5 млн. лв. по проект, вече са необходими над 10 млн. лв. Това увеличение бе оправдано от Стати Статев с появил се топлопровод под новата сграда, който незнайно защо не е бил установен при проектирането на сградата.

Тогава финансовият министър Владислав Горанов заяви, че „икономическият университет не може да допуска икономически грешки”.

„Миналата седмица бяхме в университета. Изговорихме всичко. Нашият ангажимент към университета на стойност 7.5 млн. лв. днес го гласуваме. За другата сряда Министерството на образованието ще вкара за гласуване още 20 млн. лв. за училищни автобуси, където има нужда“, каза Борисов по време на днешното заседание.

Също така на днешното заседание правителството гласува 2 млн. лв., които ще бъдат отпуснати за ремонта на покрива на Националната библиотека. Припомняме, че поръчката за ремонта на покрива бе спечелена от фирма „Биад-С“, в която равни дялове притежават децата на вече бившия председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Светослав Глосов. Също така се оказа, че техническият паспорт на сградата е изготвен от обединение от две фирми, едната от които е „Глоса“ ЕООД, собственост на жената на инж. Глосов - Зина Иванова–Глосова.
Коментари: 0