Правителството отказа да върне Бузлуджа на БСП

Близо 2/3 от министрите са гласували против решението, внесено от регионалния министър Николай Нанков

Правителството отказа да върне Бузлуджа на БСП

Правителството отхвърли искането на БСП да получи безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години върху паметника на връх „Бузлуджа“. Предложението беше внесено за разглеждане на днешното заседание на Министерския съвет (МС) от министъра на регионалното развитие и благоустройството, съобщават от правителствения пресцентър.

Близо 2/3 от министрите са гласували против, след като са провели дискусия по проекта за решение. До разглеждане на проекта се стигна, след като политическата партия не предприе своевременни стъпки за финализиране на процедурата по решение на МС от 2011 г., с което имотите се прехвърляха безвъзмездно в собственост на БСП. Влезлите в сила през февруари т. г. промени в Закона за държавната собственост направиха невъзможно прилагането на решението от 2011 г.

Припомняме, че в средата на миналия месец лидерът на социалистите Корнелия Нинова изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което се изразява готовност БСП да придобие собственост на паметника. Тогава Нинова написа, че социалистическата партия изразява готовност процедурата по безвъзмездното прехвърляне на собствеността на имота да бъде завършена с подписване на договор.

По-рано днес „Обединените патриоти“ се обявиха против желанието на социалистите да стопанисват паметника. От ГЕРБ се оказаха солидарни с мнението на „патриотите“ и обявиха намерението на БСП като политически ПР. 

Коментари: 0