Кабинетът отложи заседанието си заради дълга

Министрите ще са в Народното събрание за дебатите

Кабинетът отложи заседанието си заради дълга
184 ~ 2 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Отлага се днескашното заседание на правителството, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.  Целият състав на кабинета отива в Народното събрание, за да наблюдава гласуването на ратификацията на заема от 16 милиарда лева.

Министрите ще участват днес в заседанието на Народното събрание, на което ще се разглежда ратификацията на Договора за дилърство между Република България в качеството на eмитент и Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си, Сосиете Женерал и Уникредит Банк АГ в качеството на организатори и дилъри, относно Глобална средносрочна програма на Република България за издаване на облигации на стойност 8 000 000 000 евро, подписан на 6 февруари 2015 г., на Договора за агентство между Република България в качеството на емитент и Ситибанк Н.А., клон Лондон, в качеството на Фискален агент, Платежен агент, Агент по замяната, Агент по прехвърлянето и Агент за изчисляване и Ситигруп Глобъл Маркетс Дойчланд АГ в качеството на Регистратор, Платежен агент и Агент по прехвърлянето относно глобална средносрочна програма на Република България за издаване на облигации на стойност 8 000 000 000 евро, подписан на 6 февруари 2015 г., и на Акта за поемане на задължения от Република България в качеството на емитент относно Глобална средносрочна програма на Република България за издаване на облигации на стойност 8 000 000 000 евро, подписан на 6 февруари 2015 г.

Гласуването на заема от 16 милиарда лева продължава да виси на косъм.

Вече има няколко партии, които са заявили позициите си окончателно и твърдо. БСП, ДПС и „Атака" са категорично против. АБВ, въпреки че са в коалицията, също остават срещу дълга в този му вид.

ГЕРБ и Реформаторите имат 107 гласа. Дори да получат подкрепата на 12 от депутатите от Български демократичен център, гласовете стават 118. Все още не се знае какво решение са взели патриотите.

По програма днес се очакваше правителството да разгледа доклада на междуведомствената група, която анализира антикорупционните политики у нас и да предложи превенция и противодействие на корупцията, за да се оформи стратегия за действие.

В изводите от доклада на междуведомствента работна група се посочват недостатъци, свързани с липсата на механизъм за цялостна координация и контрол. Друг акценти в доклада са неналоженият контрол на декларациите за имуществено състояние и законодателните пропуски. След влезлите в сила промени в Закона за МВР днес или идната сряда правителството трябва да обсъди назначаването на председател на ДАНС, на ДАТО и главен секретар на МВР, предлагайки на президента съответните укази за назначаване.Подкрепи Economic.bg