Правителството поставя за цел 30 корумпирани от властта в затвора

С корумпираните управляващи ще се бори ново специално звено, което да разследва всички политици, министри, висши чиновници, шефове на агенции

Правителството поставя за цел 30 корумпирани от властта в затвора
260 ~ 2 мин. четене
20-30 влезли в сила ефективни присъди за корупция по високите етажи на властта. Тази цел е поставена в доклад, озаглавен "Стратегически насоки за борба с корупцията", който днес Министерският съвет ще разгледа по предложение на вицепремиера Меглена Кунева. Документът е подготвен от работна група, водена от зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев, и върху него през март трябва да бъде написана цялостна антикорупционна стратегия на България, пише в днешния си брой вестник "24 часа".

С корумпираните управляващи ще се бори ново специално звено, което да разследва всички политици, министри, висши чиновници, шефове на агенции. То ще се занимава единствено със случаи, при които щетите за бюджета надхвърлят 1 000 000 лв. или поисканият подкуп е над 100 000 лв.

За да бъдат постигнати резултати и да се гарантира независимост на новата структура, ръководството и? ще бъде редовно атестирано за постигнатите резултати. Ако поставените цели не бъдат изпълнени, шефовете на звеното ще бъдат сменени. В новата структура ще участват поне 200 прокурори, следователи, оперативни работници от МВР и данъчни инспектори от НАП.

Новото звено ще отчита пред Народното събрание два пъти годишно постигнатите резултати. Предвидено е да има 6 регионални структури, които да се занимават с корупция на властта, но в размери, по-малки от лимитите на националното звено. Според стратегията Комисията за конфликт на интереси трябва да получи правомощията да разследва и анализира имуществените декларации на политиците и висшите чиновници, за да може да се откроят неправомерно забогателите участници във властта.

В България няма влязла в сила нито една присъда по делата от висок обществен интерес. През 2013 г. например под специален надзор от прокуратурата са били 21 дела за тежки престъпления и корупция. От тях едва 6 въобще са стигнали до съда, а по останалите още няма никакво движение.

39 са институциите, които би трябвало да борят корупцията в различните сфери на икономиката, политиката и управлението на страната. При това в тази бройка не са включени инспекторатите, които всички министерства, общини и агенции трябва да имат.
Подкрепи Economic.bg