Правителството ще направи „всичко възможно“ да махне военните посредници

Днес служителите на „Емко“ излязоха на пореден протест, този път пред Министерски съвет

Правителството ще направи „всичко възможно“ да махне военните посредници
Правителството ще предприеме всички необходими действия за премахване на фирмите, стоящи на входа и изхода на държавните военни предприятия. Това се посочва в позиция на Министерството на икономика, свързана с казусите „Дунарит“ и „Емко“. Целта на министерството е „да се гарантира работата им, по-добри възнаграждения за работниците и подобряване условията на труд, както и завишаване на постъпленията в държавния бюджет чрез изплащане на дивиденти“.

Един от тези посредници е частният военен завод „Емко“. Досега държавния ВМЗ-Сопот купуваше барут от него, а самият барут идваше от фабрика в Сърбия. Преди седмица „Дунарит“ съобщи, че подписва няколко договора със сръбската фабрика и ще получава директно барут от там.

Днес служителите на „Емко“ излязоха на пореден протест, този път пред Министерски съвет. Стотици служители от Трявна и Монтана се събраха и настояваха да се върне търговския лиценз на предприятието, който държавата отне заради открити нередности. Според служителите всички проблеми по съхранението вече са отстранени.

Във връзка с днешния протест от икономическото министерство припомниха, че в следствие на констатирани нередности при съхранение на боеприпаси в дружеството от компетентните за това органи, лицензът за внос и износ на фирмата бе спрян за срок от 6 месеца или до отстраняването им.

Решението за това е на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност. На 25 септември 2017 г. в Съвета бе получено писмо от Главна дирекция „Национална полиция“, в което се заявява, че докладът от приключилите проверки ще бъде предоставен най-късно до 4 октомври.

Ангажимент на съпредседателите на Съвета - вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов, е на 6 октомври да бъде свикано извънредно заседание, на което да бъде разгледан докладът и ако нередностите са отстранени, лицензът на фирма "Емко" да бъде възстановен.
Коментари: 0