Правителството удължи извънредната обстановка до края на юли

Така властта ще може да управлява със заповеди и да налага или премахва противоепидемичните мерки

Правителството удължи извънредната обстановка до края на юли

Снимка: МС

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Министерският съвет прие решение за удължаване на срока на обявената извънредна епидемична обстановка до 31 юли 2020 г. В мотивите си правителството изтъква, че „пандемията от Covid-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб“.

Преди заседанието днес министър-председателят Бойко Борисов отново каза, че въпреки тревожната ситуация в България и поставянето на страната ни във все повече „червени“ списъци на много държави по отношение на посещенията, няма да се налагат нови ограничителни мерки. Той предупреди хората, че ситуацията се влошава – и здравната, и социалната, и икономическата – но мерки няма да се взимат. Премиерът посъветва всички да се пазят и да бъдат отговорни към себе си.

Продължаването на извънредната обстановка е необходимо, тъй като без този юридически акт заповедите на здравния министър Кирил Ананиев, свързани с противоепидемичните мерки, ще бъдат незаконни. Така на практика здравният министър ще има пълната власт да решава какво да се случва до края на този месец.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната, ще даде възможност да се засили прилагането на временни противоепидемични мерки, с цел ограничаване разпространението на заболяването и опазването на живота и здравето на гражданите, се казва в мотивите на правителството.

Припомняме, че в края на миналата седмица Кирил Ананиев издаде заповед, че баровете и дискотеките на закрито се затварят. В неделя, след протест на поп-фолк изпълнители, премиерът разпореди тази забрана да падне, а Ананиев подписа в спешен порядък заповедта.

В тази връзка вчера една от най-големите браншови организации в страната - Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) обвини правителството, че управлява непредвидимо противоепидемичните мерки. Според големите хотелиери и ресторантьори мерките се управляват непредвидимо. „Преди пет дни г-н Борисов заяви, че през лятото няма да се предприемат мерки, но впоследствие  пак ни затваряте/отваряте, вследствие на което ние търпим загуби, не само финансови, но и морални. Не приемаме за нормално да ни затваряте и отваряте, без предвидимост, граничеща с безобразие, от което ние търпим загуби“, пише в позицията на БХРА.

Коментари: 0