Правителството закри Фонда за лечение на деца

Фондът на практика бе унищожен от предишния здравен министър Петър Москов и повече не можа да проработи ефективно

Правителството закри Фонда за лечение на деца
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
След като работата на Фонда за лечение на деца бе практически блокирана от действията на предишния здравен министър Петър Москов през 2016 г., днес правителството реши да го закрие официално. Дейността му се прехвърлят към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), се казва в мотивите на Министерския съвет към решението.

Според съобщението прехвърлянето ще стане плавно, а управляващите „гарантират правата и достъпът до лечение на нуждаещите се пациенти“.

До 31 март Фондът ще продължи да осъществява в пълен обем дейността си, а след това всички неприключили процедури по заявления за подпомагане на деца, както и изпълнението на издадените от директора на Фонда заповеди за организационно и финансово подпомагане, ще бъдат изпълнени от НЗОК.

Основната цел на промените, според правителството, е оптимизиране на процедурите за разглеждане на заявленията и ефективно разходване на обществените средства за подпомагане лечението на деца за дейности извън обхвата на здравното осигуряване, тъй като грижите за здравето на децата са инвестиция в бъдещи здрави поколения и усилията за подобряване на здравните услуги следва да са насочени към осигуряване на по-добър достъп и навременно насочване към необходимия вид диагностика и лечение.

Средствата, необходими за прилагането на новата уредба, са предвидени в бюджета на НЗОК за 2019 г. и ще бъдат предвиждани в ежегодните бюджети на НЗОК като средства от трансфери от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на здравеопазването.

Припомняме, че през май 2016 г. прокуратурата и ГДБОП влязоха във Фонда, като твърдяха, че тогавашният директор Павел Александров е ръководел престъпна схема, в която са участвали още няколко от служителите. Акцията бе подкрепена силно от Москов и неговия заместник Ваньо Шарков. Двамата участваха в много публични изяви, обяснявайки, че при работата на Фонда има много нарушения.

Веднага след акцията от Обществения съвет заявиха, че Александров е един от най-добрите ръководители на Фонда и именно той го е съживил като работеща институция. Много от членовете в Съвета напуснаха, а Москов назначи свои хора в ръководството.

В последствие започнаха да валят оплаквания от родители, че децата им не могат да заминат на лечение в чужбина, защото документите им се бавят. Реално никой не успя да съживи Фонда след акцията на Москов и Шарков, а в края на миналата година здравният министър Кирил Ананиев обяви, че дейността му ще бъде прехвърлена към НЗОК.

Припомняме също, че на 3 април 2018 г.  Специализираният наказателен съд (СНС) прекрати съдебното производство срещу  Александров и върна делото на Специализираната прокуратура поради липса на доказателства и процедурни пропуски. Прокуратурата се отказа дори да протестира това решение и не го обжалва на втора инстанция, тъй като вероятно няма как да събере повече доказателства от това, което вече е представила.
Коментари: 0