Предлагат конфискуване на коли с гориво \"на черно\"

Петролната и газова асоциация настоява и за затвор за нелегална продажба на горива

Предлагат конфискуване на коли с гориво \

Снимка: Икономика

Да се въведе затвор за нелегална продажба на гориво и а бъдат отнемани автомобили, за които то е предназначено. Това поискаха от Българската петролна и газова асоциация.

Сивият сектор в търговията с горива е 25-30 процента и се оценява на един милиард лева годишно, каза пред журналисти днес Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), цитиран от БТА. 

Според него това е твърде сериозен дял. Измами има още при вноса на горива, като се започне с митническите складове и нелегални разтоварища в Русе и други по река Дунав, минавайки през ведомствените бензиностанции, където се продава горивото, както и през укриване на акциз и данъци, добави той. 

Ведомствените бензиностанции по оценка на БПГА са шест-седем хиляди, а по оценка на министерството на финансите са 30 хиляди, каза Делчев. От тях регистрирани съобразно изискванията на закона и с онлайн връзка с НАП са 1400 - всички останали са обекти, на които се продават незаконно внесени горива и с неясно качество, добави той. 

Основните причини за нелегалната търговия е лошото законодателство и контрол, корупцията и неравнопоставения подход спрямо различните участници на пазара, каза Делчев. 

Запитан за твърденията на Веселин Марешки, че има картел в търговията с горива Делчев каза, че Марешки прави предизборна кампания, а дали има картел ще се произнесе Комисията за защита на конкуренцията. 

По думите му няма картел и затова в БПГА имат достатъчно доказателства, които ще бъдат предоставени на КЗК. За намаляване не нелегалната търговия от БПГА предлагат засилване на контрола и нов секторен закон. 

Той сподели опит от Чехия, където е имало над 2000 фирми в сектора, но след засилване на контрола са останали само 150. 

От асоциацията предлагат, по примера на Полша, за нелегална търговия с горива да се лежи в затвора и изземване на автомобилите. Никой не би си рискувал колата, за да кара с 20 стотинки по-евтино гориво, което очевидно е с неплатени акциз и ДДС, каза Делчев. 

У нас е масова практиката откриване на фирми еднодневки, които се закриват, когато дойде времето за плащане на данъци, а и не правят задължителните по закон 90-дневни запаси с горива, каза още Делчев. Той посочи, че и сега има популярни търговски вериги, които правят измами с търговията с горива,контролните органи ги знаят и остава само да си свършат работата. 

Запитан как хората да разбират, че зареждат от нелегална бензиностанция, Делчев каза, че има разумно ниво на цените, под което е ясно че някъде по веригата се крият данъци или има проблеми с качеството на горивата. 

Андрей Делчев се включи в първата годишна конференция на БПГА, която е продължение на Годишна среща на петролните асоциации от Централна и Източна Европа, проведена вчера в София.
Коментари: 0