Предложиха поведението да формира част от бала за прием в гимназиите

Новият компонент е предложен от Синдикат „Образование”

Предложиха поведението да формира част от бала за прием в гимназиите
264 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Предложиха нов компонент „Поведение” да формира бала на учениците, кандидатстващи след 7 и 8 клас, съобщават от Нова Тв. Промените са  идея на синдиката „Обрзование” към КТ „Подкрепа”.

Новият компонент да носи четири точки при балообразуването за приема на ученици в гимназия. Идеята е учениците, на които са наложени наказания, да не използват точките от компонента във формирането на бала. 

Според синдиката въвеждането на компонента за поведение ще бъде първата стъпка към по-добро образование, защото в него има два равностойни стълба - обучение и възпитание.

„За съжаление, възпитанието беше забравено заради делегираните бюджети и необузданата политизация на образователната система, която допусна налагането на два паразитни приоритета - икономии на държавата за сметка на качественото образование и диктат на родителите към оценяването на учениците от учителите”, заявяват синдикалистите.

 Новата философия на МОН за многообразие при балообразуващите предмети е подкрепена от Синдикат „Образование”,  като се отчита конкретика на съответните профили или професии. Така при различните профили, за които ще кандидатстват учениците след основно образование, ще се наложи да показват резултати по всички изучавани предмети, а не както беше досега – само по български език и литература и математика.

Подкрепи Economic.bg