Предстои дълбока и болезнена корекция в стойността на bitcoin

Възвръщаемост на средствата, инвестирани при първично предлагане на виртуална валута, е като печалба от тотото

Благовест Белев, съучредител на Българската биткойн асоциация:

Предстои дълбока и болезнена корекция в стойността на bitcoin
Автор: Цветан Петров
Благовест Белев е съучредител на Българската биткойн асоциация. Той се занимава активно с криптовалути от над 4 години и е основател на първия български фонд за управление на инвестиции и обмен на криптовалути BlockChain.bg.

- Г-н Белев, Българска биткойн асоциация е основана през 2014 г., а нейна мисия е популяризирането както на биткойн, така и на други цифрови технологии за децентрализирано съхранение на стойност. На фона на високите цени на биткойн сега и съответно невъзможността „простосмъртни” да го добиват, в България има ли интерес към тази валута?

- Има голям интерес. Една често срещана заблуда е, че човек трябва да си купи цял биткойн при положение, че може да си купи половин, една четвърт и още по-малка стойност. В един момент цената ще излиза за една хилядна от биткойна, а не за цял биткойн, защото наистина много поскъпва и психологически много хора се плашат от това. На практика обаче трябва да се гледа общата стойност на самите криптовалути, има някои криптовалути с адски много единици, всяка от които струва няколко цента, примерно. Докато биткойн в момента има около 16-17 млн. единици и всяка една струва много, защото са по-малко бройки. Няма как всеки човек на Земята да притежава един биткойн. Дори всички милионери на света са повече от броя на добитите единици и няма как дори всеки милионер на света да има по една.

- Тоест тази валута може да се раздробява и да се търгува с нея на по-малки части?

- Раздробява се на 100 млн. малки части, всяка една единица може да се раздроби. Идеята е разплащанията да се правят с малки части от биткойна.

- Към останалите криптовалути има ли интерес у българите?

- Има огромен интерес. Тази година повечето хора, които влизат на пазара изобщо не си купуват биткойни. Много от тях смятат, че вече са изпуснали влака и направо преминават към някакви по-малки, по-евтини койни (цифрови валути – б.р.), но това е доста по-рискован подход. Съветвам хората да са по-консервативни, когато инвестират в криптовалути, защото цялата сфера така или иначе вече е рискова и вече се предлагат доста цифрови валути. И ако от рисков сегмент изберем най-рисковите участници, шансът нещо (лошо – б.р.) да се случи е още по-голям. Хората е нужно да бъдат консервативни, когато става въпрос за криптовалути и да имат дълъг хоризонт от време за инвестицията си, това е изключително важно.

- Като заговорихме за консерватизъм, има мнения, сред които е и това на съоснователя на „Софтуерен университет” Светлин Наков, че биткойн е всъщност балон, който рано или късно ще се спука. Какво е Вашето мнение в това отношение?


- Зависи какво имаме предвид под „балон“. Проникването на една нова технология в света се случва на вълни и всяка вълна е по-силна от предишната. Много често, когато тази вълна избухне силно, както тази година биткойн, следва някакъв вид корекция надолу, за да се успокои ситуацията. Ако това наричаме „балон“, нямам против да го наречем така. Ако обаче наричаме „балон“ нещо, което ще се спука и повече няма да се вдигне, не съм съгласен. Според мен целият този тренд с развиващите се криптовалути ще продължи още десетилетия напред и бавно, постепенно ще бъдат изместени конвенционалните, държавни валути. Така че не виждам "балон" в цялото нещо, в класическия смисъл на явлението „балон“.

- Тоест очакваме единствено корекция след някакъв период от време?


- Корекция, която обаче може да е дълбока и болезнена. Вече сме преживяли няколко такива корекции от над 80%. Което за хора, които наистина не вярват в технологията или не я разбират добре, може да се окаже наистина пагубно. Може да продадат това, което са купили, на огромна загуба. Силно препоръчвам на хората да не прекаляват с инвестицията си, да знаят, че цената може да падне много и да имат търпение, да изчакат и просто да задържат криптовалутата дълго време. Най-добрият цитат от Уорън Бъфет е, че инвестициите са един вид машина за трансфериране на богатство от нетърпеливите към търпеливите. В случая трябва да имаме търпение, за да имаме облаги от тази технология.

- Европейският орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП) разпространи предупреждение към инвеститорите за наличието на значителни рискове при първичното предлагане на виртуални валути (ППВВ). Според Вас какви са основанията за тревога при този процес?


- Основанията са много оправдани, аз подкрепям това изказване. Има страхотни рискове, защото там (при първичното предлагане на виртуални валути – б.р.) се злоупотребява с целия ентусиазъм, който има около криптовалутите и се рекламират проекти, които очевидно няма да станат успешни. Хора, които са запознати с технологията, виждат, че мякои проекти просто няма как да бъдат успешни и да доставят това, което обещават. Масата хора, които не разбират, обаче се гмуркат в такива обещания, очаквайки възвръщаемост сто, хиляда пъти и други нереални неща. Тези хора трябва да са готови, че 99% от тези първични предлагания ще изгърмят, ще фалират, ще си загубят парите.

Така че силно съветвам хората, които не са добре технически и философски запознати с блокчейн технологията и криптовалутите, въобще да не участват в такива първични предлагания. Алчността обаче си казва думата и масово точно такива хора влизат там (сред участниците в ППВВ – б.р.). Затова аз подкрепям това изказване (на ЕОЦКП – б.р.), рисковете са изключително големи. Аз лично съм участвал в едно-две такива предлагания и го правя по-скоро от любопитство, отколкото от някакви надежди, че ще спечеля много и с някаква много малка част от спестяванията ми. Очакванията ми при тези първични предлагания са, че ще загубя вложените пари. Ако нещо се случи с тях, ще бъде като печалба от тотото.

- Виждаме все повече опити за налагане на регулации върху търговията със свободните цифрови валути, като някои държави решиха да си създават национални криптовалути. Какво е мнението Ви за тези процеси, от какви съображения могат да са породени?


- Много е просто цялото нещо – в този свят всеки се бори за повече власт, а този, който има власт, се бори да си я запази. А тази технология (зад криптовалутите – б.р.) позволява властта върху парите да премине от държавата към обикновения човек, както с появата на интернет информацията премина в ръцете на обикновения човек, а не само в ръцете на тези, които са облагодетелствани да я имат. И съответно този, който представлява сегашната власт, в случая държавите, ще се опитва по някакъв начин да спре и да възпрепятства развитието на тази технология. Хубавото обаче е, че светът е вече много отворен. Чрез интернет и технологиите всеки буден човек по света може да разбере силата на тези криптовалути и мисля, че е почти невъзможно да се спре този тренд.

Не вярвам по-либерално настроените държави да тръгнат толкова рязко срещу този тренд, защото това е буквално тръгване срещу хората. При по-радикални държави като Китай не е прецедент – Facebook, Google, Uber – всичко това е забранено. Държавите, които тръгват срещу цифровите валути, най-вероятно ще са губещи от това нещо, но имат право да пробват да издадат собствена криптовалута – това е свободен пазар, всеки може да го направи, това е хубавото. Всеки, който се чувства готов, може да пусне своя криптовалута или да направи промени по дадена, която вече съществува и пазарът ще докаже дали той е добър наистина или не. Няма някакви изкуствени ограничения. Аз лично вярвам много в свободния пазар и в това, че той е най-добрият индикатор за това какво е успешно и какво не.

- На фона на тези регулации обаче стойността на биткойна продължава да достига нови пикови стойности. На какво се дължи това?


- Дължи се на една огромна вълна от капитали, които вече се убедиха, че този биткойн май ще го бъде и няма да умре толкова лесно, както се твърдеше преди няколко години. В момента в света има трилиони свободни капитали, до голяма степен вследствие на ниските лихвени проценти и на огромното количество напечатани нови пари от последната криза насам, които се чудят къде да отидат. Тези капитали не са глупави, те търсят къде могат да имат добра възвращаемост и виждат едни огромни възвръщаемости в криптовалутата в последните години. Такива възвращаемости, каквито стандартните финансови пазари е невъзможно да направят. И си казват, че могат да рискуват 1-2-3-5% от своите капитали в това нещо и то, ако порасне десет пъти, ще ни донесе страхотна печалба. И понеже вече много такива капитали, под които визирам фондове, милиардери, големи институционални инвеститори, го направиха (инвестираха в криптовалути – б.р.) и някаква част от тях вече са спечелили много пари, и просто има един такъв страх да не бъде пропуснато нещо. Той е напълно естествен. 

Ако, например, се срещнат десетима милиардери на вечеря и двама или трима от тях са спечелили вече адски много от криптовалути и се похвалят, другите не искат да изостават. А какво остава, ако седмина са спечелили и трима не са се възползвали – те се чувстват сякаш пропускат и са готови да влязат дори и на рекордни стойности, но да са вътре в играта, колкото да не пропускат печалбите. И това е нормален манталитет при инвестициите – получава се един стаден принцип, при който, просто когато нещо стане модерно, всички се юрват без значение от цената. И така по естествен начин се създават т.нар. „балони“, но при една нова технология тези „балони“ са нещо много естествено и много често след спукването имаме някаква корекция, но после продължава да расте нагоре.

- Да се върнем към България – казахте, че у нас има много хора, които инвестират или добиват биткойн, но имате ли наблюдение дали се търгува с цифрова валута? В България може ли да си купи нещо човек с такава валута?


- Да, Grabo е един от най-известните сайтове, които приемат биткойн. Има и още редица други – MaxCar.bg, който е сайт за авточасти, има още редица сайтове за онлайн услуги, хостинг планове, има и още неща, които може да се купуват. Това постепенно расте. За съжаление, тази година не расте толкова много, както преди, защото транзакционните разходи в биткойн мрежата се увеличиха заради това, че достигна един определен капацитет в момента и има малко разногласия в биткойн обществото въобще как да се продължи напред технологично, за да се поемат всички тези нови трансакции, нови хора, и засега се очертава, че биткойн ще бъде за големи, сигурни разплащания от порядъка на стотици хиляди или милиони долари, а някоя друга по-малка криптовалута ще се наложи за по-малки разплащания, поне на този етап така изглежда.

- Заради това ли се появиха „биткойн кеш“ и „биткойн голд“?


- Точно така. „Биткойн голд“ е друго нещо, но „биткойн кеш“ наистина таргетира тези разплащания. Има още други системи – даш, зикеш, монеро, които също таргетират разплащания с различни ползи. Засега, за съжаление, така изглежда. На мен много ми се искаше самият биткойн да се развива добре, така че да може да поеме и големи, и малки разплащания, но фактът, че той е първи, е много трудно да се промени. Което донякъде е и хубаво, защото все пак никой не иска, а и не трябва, парите на света да бъдат лесно променяни, трябва да бъдат нещо доста консервативно. И това хем е недостатък, хем е плюс в един момент, защото, когато наистина всички започнат да използват дадена криптовалута, няма да искаме да има някакви резки промени в нея. Така че биткойн също еволюира бавно. Може да има една промяна на година или на три, но той да остане като гръбнака на цялата система от цифрови валути.

- Във време когато цифровите валути са вече широко познати и немалко граждани участват в добива и търговията с тях, какви ще са целите на Българска биткойн асоциация занапред?


- Ние като цяло сме малко като биткойн – бавно се променяме, бавно вършим някакви неща, но съществуваме и сме там. Идеята е да се обединяват хората, които се занимават професионално с биткойн в някаква асоциация, която да може да им защитава интересите пред държавата.

Коментари: 0