Предстои нова корекция на фондовите пазари, прогнозира МВФ

Тя зависи от действията във връзка с коронавирусната инфекция и развитието на икономиката

Предстои нова корекция на фондовите пазари, прогнозира МВФ

Снимка: Unsplash

708 ~ 2 мин. четене

Пазарите на акции и други рискови активи могат да претърпят втори спад, ако коронавирусът се разпространи по-широко, отново бъдат въведени тежки стопански ограничения или търговското напрежение отново нарасне. Това предупреждение отправи Международният валутен фонд (МВФ) днес, което идва на фона на огромното разминаване между поведението на фондовите пазари и на реалната икономика по време на коронакризата.

Мечките превзеха пазара на акции в началото на пандемията, но за рекордно кратко време по-рано тази година. Най-ниското ниво за американските пазари беше достигнато на 23 март, след което търговията започна да върви нагоре.

Широкият индекс S&P, който падна с 34% само за 23 търговски дни, в последствие бе подкрепен силно от действията на Федералния резерв и сега е само на 10% от абсолютния си рекорд.

„Появи се разделение между оптимизма на финансовите пазари и развитието на глобалната икономика“, заяви МВФ в своята актуализация за глобална финансова стабилност. Прекъсването на връзката „повишава риска от поредната корекция на цените на рисковите активи“, каза МВФ, добавяйки, че оценките на много пазари на акции и корпоративни облигации изглеждат „разтеглени“.

Предупреждението дойде само ден, след като МВФ намали своите глобални икономически прогнози за 2020 г.

Финансовата корекция може да бъде предизвикана от по-дълбока и по-дълга рецесия, отколкото се очаква понастоящем, втора вълна на вируса, възстановени стопански ограничения или възобновяване на търговското напрежение, заяви МВФ.

Увеличаването на глобалните социални вълнения в отговор на нарастващото икономическо неравенство може също да навреди на настроенията на инвеститорите, каза МВФ.

Фондът също посочи рисковете от съвкупния корпоративен дълг, който е на исторически високи нива спрямо БВП и ескалиращият дълг на домакинствата.

„Това означава, че сега има много икономики с високи нива на задлъжнялост, които се очаква да се сблъскат с изключително рязко икономическо забавяне“, казва МВФ.

Въпреки че банките влязоха в кризата с по-висока ликвидност и капиталови буфери, несъстоятелността ще тества устойчивостта на сектора, заяви МВФ.

Подкрепи Economic.bg