Преговарящите в Германия сключиха коалиционно споразумение (обновена)

Остава то да бъде одобрено от членовете на партията на канцлера Ангела Меркел

Преговарящите в Германия сключиха коалиционно споразумение (обновена)

Снимка: БТА

Партиите Християндемократически съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Мартин Шулц са постигнали принципно споразумение за съставяне на ново коалиционно правителство. Това пише агенция Reuters, позовавайки се на източници, участвали в преговорите между двете партии.

Споразумението премахва голяма част от несигурността, която отслаби ролята на най-голямата европейска икономика в международните отношения и предизвика въпроси до кога Меркел ще остане на поста си.

Споразумението обаче сега трябва да бъде одобрено от 464-те хил. членове на ХДС преди партията им да може да участва в ново коалиционно правителство.

Новината за споразумението носи известно облекчение и за инвеститорите и партньорските държави на Германия, които бяха обезпокоени от неспособността на Меркел да състави правителство в продължение на над четири месеца. Освен това неизвестността в страна дойде точно в момента, когато Европа е изправена пред множество предизвикателства, сред които необходимостта от реформа на Еврозоната и излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Една от водещите германски телевизии – ARD – също съобщи, че официалните преговори са приключили и че коалиционното споразумение е готово. Медията уточнява, че одобряването на документа от страна на членовете на ХДС може да отнеме около три седмици.

Германският национален всеки дневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung пише, че ГСДП ще получи шест министерства в Берлин, сред които Министерството на външните работи, Министерството на финансите и Министерството на труда. По-късно бе съобщено, че социалдемократите ще ръководят също Министерството по въпросите за семейството, Министерството на правосъдието и Министерството на околната среда. Шулц ще оглави външното ведомство. Той ще се оттегли от председателския пост в ГСДП, който пък ще бъде поет от вицепредседателя Андреа Налес.

Сестринската на ХДС партия Християнсоциалният съюз (ХСС) пък поема Министерството на вътрешните работи. То ще бъде оглавено от председателя на партията Хорст Зеехофер. За ХСС е също и транспортното министерство.

Кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) ще напусне поста си, за да поеме ръководството на ключовото Федерално министерство на финансите на Германия, което до този момент бе поверено на християндемократите (ХДС), пише агенция "Фокус", позовавайки се на местни медии.

Коментари: 0