Прехвърлилите парите си в НОИ не получават обещаното увеличение

Вече има заведени дела срещу института, заявиха от частните фондове

Прехвърлилите парите си в НОИ не получават обещаното увеличение
Десетки пенсионирани военни и полицаи не получават обещаното увеличение на пенсията след като прехвърлят средствата си от частните пенсионни фондове към НОИ и така губят спестяванията си за втора пенсия. За това алармира Даниела Петкова, директор на най-голямото пенсионно дружество.

Тук става дума за хора главно за хора от сектор "Сигурност", които са се възползвали от ранно пенсиониране и вече са пенсионери, но имат средства в универсален пенсионен фонд. С промените в системата те получиха възможността да прехвърлят парите си в НОИ до края на 2016 г. и пенсията им да бъде преизчислена. Иначе трябваше да чакат 10 години, тъй като универсалните пенсионни фондове плащат само при навършени години за пенсия.

Последните данни на НОИ показват, че към 7 декември над 12 400 са поискали да прехвърлят партидите си, а преизчислена пенсия са получили 8 400 души. Средното увеличение е малко над 73 лв. на човек, но има и такива с по 5-10 лв.

Оказва се, че институтът не дава предварителна информация дали и с колко ще се увеличи пенсията на хората. Това става ясно едва след като тя се преизчисли, а тогава вече е късно решението да бъде преразгледано, съобщават от частните дружества.


По думите на Петкова няколкостотин души са били ощетени."Вече имаме информация за хора, които са завели дела срещу НОИ заради това ощетяване", каза Петкова, цитирана от Darik. От НОИ заявиха категорично, че нямат информация за заведени срещу тях дела. 

Ранните пенсионери прехвърлят средно около 5 хил. лв. в НОИ. Те са на средна възраст 52 г. и поне половината от тях работят, което означава, че губят и бъдещите си вноски от по 5% в универсален фонд, изчисляват от дружествата.
Коментари: 0