Президентът: Щом бюджета е сбъркан, трябва актуализация

От мен очаквайте две неща – истината и работещи парламент и правителство, увери Росен Плевнелиев

Президентът: Щом бюджета е сбъркан, трябва актуализация

Снимка: БГНЕС

Автор: Николай Марченко

Когато един бюджет е сбъркан изначално, той трябва да бъде актуализиран. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев след като прочете откъс от книгата на Валери Петров „Пет приказки“ в Борисовата градина.

Държавният глава заяви, че бюджетът беше сбъркан нарочно, което „прави неговата актуализация още по-необходима: „Защото истината за цифрите в държавата не бяха казани в началото на годината, а бяха сгрешени съзнателно”.

Плевнелиев добави, че „в момента не правят нищо повече от това да кажат истината на народа за приходите“.„Съзнателно бяха планирани 2 млрд. лева повече, но нямаше как да се случат и истината за разходите, които съзнателно на базата на високите приходи, нямаше как да се случат“, посочи Плевнелиев.

По думите му, разходите обаче са се случили. Той подчерта, че служебното правителство има една единствена функция – то трябва да бъде честно към народа и да каже истината за цифрите и фактите. „Разбира се, в парламента ще има дебати и ще се прецени в каква степен да се вземе нов дълг и в каква степен да се подкрепи финансовата система, както и как да се разпределят разходите”, коментира Плевнелиев.

Той даде и примери, които според него са „показателни“. „В началото на годината, когато се прави Закон за МВР, са обещани на 50 хил. служители по-големи заплати и допълнителни бонуси. Това нещо струва 160 млн. лв., а няма 1 лев в бюджета. Кой е честен с българския народ? Кога и как се прави бюджет?”, запита държавния глава. „Няма как да приемем факта, че в края на ноември и декември служителите на МВР ще останат без заплати. Следователно бюджетът трябва да се актуализира“, каза още Росен Плевнелиев.

Според президента не може да си позволи да се бави кабинетът „Близнашки“ и относно проблемите с европейско финансиране. „Същото се отнася и за еврофондовете – няма как да спрат да разплащат през февруари месец 900 милиона лева по еврофондовете, знаейки, че сме длъжни да ги усвояваме и да изпълняваме тези проекти”, посочи държавният глава.

Той обясни, че ако проектите не бъдат реализирани, няма как да бъдат изпълнени целите на меморандумите и еврофондовете могат да бъдат загубени изцяло. „Някой е трябвало да предвиди в бюджета възможността да се разплаща“, обясни Плевнелиев.

По думите му, цифрите и фактите са представени, а парламентът ще вземе достойното решение. Според него, дебатът за дълга ще се случи в парламента и всяка една от политическите партии ще има своите конкретни аргументи. „За мен е важно, когато държавата е нестабилна и когато има сериозни предпоставки след изборите, да имаме достатъчен резерв, за да можем да преведем държавата в труден и непредсказуем момент по разумен начин. Пожелавам си много бързо да заработи Народното събрание и още по-бързо да се сглоби правителство“, допълни Плевнелиев.

Той поясни, че не бива да се бавят и да оставят държавата без бюджет и без конкретна перспектива. „Това, което трябва да се направи е служебното правителство да подготви и да свърши работата, да бъде навреме в парламента и в съответните комисии. Държавният глава подчерта, че крайната дума не е на служебното правителство, а на парламента и бъдещото такова. „От мен очаквайте две ясни и категорични неща – истината и това да дам всичко от себе си, за да имаме много бързо работещ парламент и правителство. Това е много важно за България и се надявам новоизбраното правителство да има своята крайна дума и да носи своята отговорност за това“, обобщи Росен Плевнелиев.

Коментари: 0