При „твърд Brexit“ паундът ще удари 34-годишно дъно

Някои експерти се опасяват, че ще станат свидетели на повторение на Черната сряда от преди 27 години

При „твърд Brexit“ паундът ще удари 34-годишно дъно
14915 ~ 2 мин. четене
Курсът на британския паунд ще се понижи до най-ниското си ниво от 1985 г. насам, ако Обединеното кралство напусне Европейския съюз без споразумение. Освен това перспективата за т.нар. „твърд Brexit“ вече изглежда доста по-вероятна, отколкото преди половин година. Това гласят прогнозите на анализатори, участвали в допитване на Bloomberg по темата за Brexit.

Анкетата, участие в която са взели експерти от 13 банки, сочи, че според тях шансът на 31 октомври Великобритания да напусне ЕС без споразумение за бъдещите им политически и икономически отношения вече е 30%. Това ниво на вероятност е над 3 пъти по-високо, отколкото бе прогнозираното при предишното сходно допитване през февруари.

Според анализаторите, ако в крайна сметка се стигне до „твърд Brexit“, това би потопило курса на британската лира спрямо долара с над 9%, при което един паунд би се обменял за 1.10 долара – ниво, което не е виждано от 34 години насам. (Към днешна дата, 13:20 ч. българско време, един паунд се обменяше за 1.22 долара).

Новото допитване също така показва, че с малко повече от 3 месеца оставащи до крайния срок за осъществяването на Brexit, възможностите как може да се реализира той остават отворени. Анализаторите поделят по равно процентите вероятност за излизане без споразумение, за ново отлагане на датата за Brexit, както и за свикване на предсрочни парламентарни избори във Великобритания преди 31 октомври. Най-малко вероятно според експертите е постигането на споразумение между Лондон и Брюксел до 31 октомври (15% вероятност).

„Вече се усеща добре, че пазарът изцяло се подготвя за все по-нарастващия риск за твърд Brexit“, коментира Люк Хикмор, финансов мениджър в британската компания Aberdeen Standard Investments. „Рискът, разбира се, е, че вероятността от валутна криза ще започне да нараства. През 1992 г. по време на Черната сряда работех и не искам да ставам свидетел на същите сътресения“, добавя той.

През седмицата на Черната сряда през септември 1992 г., когато Великобритания бе принудена да излезе от механизма за общия европейски валутен курс, британската лира се срина с близо 10%.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg