Продават на търг камион, изрисуван с графити от Банкси

Очаква се цената да достигне 1,8 милиона долара

Продават на търг камион, изрисуван с графити от Банкси

Снимка: Bonhams

Камион, покрит с рисунки на известния графити художник Банкси, ще излезе на търг този месец и аукционната къща твърди, че може да донесе до 1,8 милиона долара. С боядисана повърхност от 80 кв. метра (861 кв. фута), стария Volvo FL6 от 1988 г. е „най-голямата творба, създавана от Banksy“, според аукционна къща Bonhams.

Bonhams каза, че Банкси започва работа върху превозното средство - предлагано като платно от съоснователя на Международния цирк Turbozone - през 1999 г., по време на новогодишно парти в Испания. Художникът - който е сравнително непознат по онова време - продължил да рисува камиона още две седмици.

Прясно изрисуван, камионът прекарва следващите няколко години, пътувайки из Европа и Южна Америка с цирка.

Bonhams казва, че дизайните отстрани на камиона, който е дълъг 10,1 метра (33 фута), служат като "завладяващ запис за това как призивите на художника за анархия и социална промяна вече са били централни в работата му".

Сред изображенията е силуетът на мъжка фигура, която замахва с чук към метални зъбци, на фона на летящи маймуни и червени звезди с надпис „цирк“, разположени през задния край на превозното средство, и група войници, бягащи от оръдие.

Камионът, който ще бъде пуснат на търг на 14 септември по време на автомобилния фестивал Goodwood Revival в Южна Англия, се очаква да достигне цена между 1 милион и 1,5 милиона британски лири (1,3-1,8 милиона долара), съобщиха от аукционната къща.

Коментари: 0