Продажбата на реактора за \"Белене\" е най-добрият вариант

Това е мнението на Трайчо Трайков

Продажбата на реактора за \

Снимка: Стоян Йотов

Продажбата на реактора, закупен за АЕЦ "Белене", е най-добрият вариант. Приватизацията звучи правилно, но ядрена централа не е като всеки друг проект, който може да съществува отделно от държавата. Такава мощност е свързана с енергийната стратегия на страната. Такъв вариант минава през ревизирането на осъзнатите дългосрочни интереси на страната, Това коментира бившият енергиен министър Трайчо Трайков пред БНР. 

Поводът е посещението на българска делегация, начело с премиера Бойко Борисов, в Иран, като сред част от разговорите ще е и темата за продажба на ядрения реактор. Целта е с парите да се платят щетите по делото, което руската "Атомстройекспорт" спечели срещу НЕК на стойност над милиард лева.

Настоявахме продажбата да стане на по-ранен етап, за да се минимизират щетите, които "Атомстройекспорт" твърдеше, че търпи, припомни Трайков.

Няма значение колко сме големи, а колко сме силни в отстояване на решенията си. Собственик сме на този актив и е въпрос на експертен труд, но и на необходимата политическа кооперативност от руска страна, каза още бившият министър на икономиката и енергетиката.

Това, което досега България е успявала да постигне в продажбата на стар реактор, не е обнадеждаващо. При предишния случай от 230 милиона долара в крайна сметка бяха платени 70 милиона. Това беше сделка от времето на Тройната коалиция. Надявам се, че сега ще бъдем на необходимата висота. Надявам се експертните и морални качества на преговарящите да гарантират нашия интерес.

Трайков подчерта, че Иран е на трето място по залежи на природен газ. Сега, при възраждането на иранската газова индустрия след санкциите, това може да донесе точки, които са от полза и за Иран, и за България.
Коментари: 0