Чейндж бюра по морето мамят клиенти с курсовете

Стойностите са едни на таблото и други при обмена

Чейндж бюра по морето мамят клиенти с курсовете

Снимка: btvnovinite

Бюра за обмен на валута по морето мамят клиентите си с различни курсове. Измамниците печелят от малката разлика от това, което е обявено на таблото с валутните курсове, и курса вътре на гишето. Схемата се прилага на определени клиенти – най-често западноевропейски граждани, сменящи евро, а служителят в бюрото избира кого да измами. Това показа разследване на репортер под прикритие от бТВ.

Той е нает на работа от веригата обменни бюра „Топ чейндж груп” - една от най-големите в страната, с над 90 обекта в България и около 50 в Слънчев бряг.

Първият ден новият „служител” получава основна информация за това какви са основните валути и как се разпознават фалшивите банкноти. Вторият ден вече се дава вътрешна информация за схемите за ужилване на клиентите. Планът е, ако се обменя евро, курсът да е обявен на една стойност, а касиерът да я дава на друга. За еврото сумите са най-малки. Около 2 лв. до 4 лв. на човек на обменени 50 или 100 евро. За по-редките валути цената става по-голяма.

Още с първите клиенти прави впечатление различните курсове, на които се купува евро. Един след друг влизат двама, като първият обменя по курс 1,905. Той сменя 100 евро и се подписва на бордерото, дадено му от касиерката.

Следващият клиент обаче няма късмет да смени по коректна тарифа. На таблото до вратата курсът купува е 1,905 и той мисли, че сменя пари по него. Реално обаче касиерката го прави на по-нисък - 1,86 лв. така той си тръгва с около 2 лв. по-малко.

При по редките валути разликата между табло и реалност е още по-сериозна. Цената на 10 румънски леи на таблото е 4,11. Реално обаче се обменя с 44 ст. по-малко.

На кръгли суми се продава на курс по табло. Най-удобният момент да „ужилиш" клиент е когато сумата не е кръгла, което я прави по-трудна за смятане, са сред начините за измама. 

Важен е и редът на подаване на документи и пари. При обмен на валута всеки клиент е длъжен да подпише бордеро с курса и крайната сума при сделката. За да няма възражения, винаги първо се дава бордерото за подпис, сумата в лева се изплаща след това.

Щом клиентът се подпише, значи е съгласен на сделката и не може да си поиска парите обратно ако забележи нередност, обяснява касиер в бюрото.

По този начин редът на схемата минава първо с подпис, после печат на двете бордера и след това касова бележка за изплатената сума.

По думите на касиерката някои гледат какво подписват, други не. Руснаците гледали най-много и трудно се лъжат.

На българи се продава само по курс на табло, защото често има и подставени лица на НАП. Друго основно правило е - без скандали и сцени пред чейндж бюрото. 

Коментари: 0